Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji se u Hrvatskoj obilježava 22. rujna, u spomen na tri žene ubijene na sudu u brakorazvodnom postupku, Ženska inicijativa HNS-a Zadra i Zadarske županije obilježila je na originalan način - crvenom klupom na zadarskoj rivi. Uz dopuštenje gradskih vlasti HNS-ovke su tako obojile jednu od klupa koja bi svojom bojom, porukama protiv nasilja na hrvatskom i engleskom jeziku, te otisnutim dlanovima trebala prenositi poruku protiv svakog oblika nasilja, naročito prema ženama.

Iako je u svijetu poznat običaj prebojavanja klupa u crveno, ovo je prva takva u Hrvatskoj, istaknula je inicijatorica Silvijana Dražović.

- Poruku protiv nasilja nad ženama danas šaljemo klupom, ručicama i kiticom cvijeća. Mi imamo neke mehanizme za zaštitu žrtava nasilja, ali treba poraditi na tome da tranzicija između skloništa i sigurne kuće bude laka, da se djeca smještena u njima nauče nešto raditi, školuju se, pripreme za život, rekla je Dražović, osudivši i moderne oblike nasilja poput neprimjerenih komentara na Facebooku.

Predsjednica Inicijative žena Irena Gulan Šimurina upozorila je na nekoliko zadarskih incidenata, koji pokazuju da stanje u Zadru također nije najbolje.

- Vidjelo se kako u jednom slučaju ni policija nije adekvatno reagirala, potrebno je raditi na edukaciji i zaštiti žena od nasilja. Kao grad možemo pomoći opremanjem skloništa za žene, njihovom stambenom zbrinjavanju kada ga napuštaju, brzim uključivanjem u obrazovne programe koji su sada dosta komplicirani. Krug nasilja treba zaustaviti, poručila je gradska vijećnica Gulan-Šimurina.