Iza zatvorenih vrata ovih se dana odvijala prava mala drama i testiranje snaga i odnosa u procesu izdavanja suglasnosti tvrtki Eko d.o.o. za prihvaćanje jedne od dviju ponuda za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim. Župan Božidar Longin, naime, bio je odlučan u namjeri da točku o potpisu sporazuma oko većeg izdvajanja za budući Centar ne uvrsti na sjednicu Županijske skupštine, koja će se održati u srijedu 26. rujna. O tome svjedoči i činjenica da točke nije bilo na posljednjem Kolegiju župana, ali i uvjeravanja do samog kraja kako njeno neuvrštavanje neće utjecati na budućnost projekta. Ipak, nakon brojnih razgovora i pregovora točka je uvrštena na Dnevni red, uz najavu kako će se u budućnosti značajno redefinirati obveze i  udjeli u Centru.

Kako je poznato, umjesto planiranih 295 milijuna kuna bez PDV-a, Zadranima su Slovenci i Poljaci za gradnju CGO-a poslali ponude od 368 i 440 milijuna kuna bez PDV-a. Zbog značajno većeg iznosa, Ministarstvo energetike, koje s EU pokriva 90 posto sredstava, pristalo je osigurati razliku i provesti novo potpisivanje ugovora s europskim financijerima, a na lokalnoj samoupravi ostalo je da isto naprave s preostalih 10 posto. Lokalni predviđeni iznos tako se penje s 38,5 milijuna kuna na mogućih 56 (u slučaju prihvaćanja skuplje ponude).

Na svojoj posljednjoj sjednici Gradsko vijeće Zadra ovlastilo je gradonačelnika Branka Dukića da odobri povećanje ukupnog iznosa, a direktor Eka Dino Perović najavio je kako će isto napraviti Zadarska županija na sljedećoj sjednici Županijske skupštine te Grad Benkovac.

U tom trenutku kola kreću nizbrdo. Župan Božidar Longin, nezadovoljan načinom na koji se priprema projekta do sada financirala, traži jaču ulogu županije ili on spomenutu suglasnost neće potpisati. Naime, do potpisivanja projekta Županija prema ranije potpisanom ugovoru izdvaja 49 posto sredstava, iako je u vlasništvu prisutna s tek 23 posto. Grad ne odustaje od svojih 51 posto udjela, ni Benkovac ne planira smanjivati svojih 26, pa se šutnjom na posljednjem Kolegiju župana šalje jasan signal kako točke neće biti na Skupštini.

Kreću brza uvjeravanja iz Eka d.o.o., ali i stranačkih struktura, kako će projekt propasti ako se ne potpiše novi ugovor, jer je krajnji rok za prihvaćanje ponude mjesec studeni, te s druge strane odgovori kako Županija ne mora ništa odobriti jer će sve ionako na sebe preuzeti Ministarstvo. Na kraju se "Prijedlog odluke o osiguranju financijskih sredstava Zadarske županije za lokalno sufinanciranje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje" ipak uvrštava kao osma točka dnevnog reda, bez prethodnog iznošenja na Kolegiju.

"S obzirom na prethodno navedeno i činjenicu da odluku o odabir EKO d.o.o. ne može donijeti prije nego što su sva sredstva osigurana, jer se donošenjem odluke o odabiru smatra da je ugovor sklopljen, a sam nije u mogućnosti osigurati navedeni dodatni iznos, potrebne su odluke osnivača EKO d.o.o. o osiguranju lokalnog dijela sredstava sukladno svom poslovnom udjelu, koji za poslovni udjel Zadarske županije od 23%, iznosi ukupno 12.892.525,61 kn. U odnosu na ranije osigurana sredstva Zadarske županije od 8.855.000 kn to čini razliku od 4.037.525,61 kn", navodi se u obrazloženju pročelnika Olivija Meštrovića.

- Spomenuta točka bit će na idućoj sjednici Županijske skupštine. Meni je kao županu izrazito stalo da se projekt Centra za gospodarenje otpadom dovrši, jer smo svjesni važnosti odgovornog upravljanja otpadom. Do sada je Županija u taj projekt uložila više od 10,5 milijuna kuna i sasvim sigurno ćemo dati svoj maksimalan doprinos da se on realizira do kraja. Što se tiče našeg udjela, mi pokušavamo već duže vrijeme pronaći model kojim bismo u vlasništvo uključili i ostale naše gradove i općine. Jedinice lokalne samouprave bi, ulaskom u vlasničku strukturu, trebale sudjelovati u sufinanciranju projekta i u dosadašnjim razgovorima načelno su svi dali pozitivan odgovor, odgovorio nam je župan Longin.

Kada nije prošao prijedlog s većim udjelom županije, ona će se tako odreći svojih udjela u korist gradova i općina te u projektu ostati sa simboličnom ulogom.