Zadar kao pametni grad, tema je prve My Smart City konferencije koja će se od 11. do 13. listopada održati u Kazalištu lutaka Zadar.

Trodnevan program okupit će renomirana imena zadarske i nacionalne IT scene, uz predavanja te panel raspravu na teme od značaja za pozicioniranje i razvoj Zadra u pravcu novih tehnologija, digitalizacije i inovacija, odnosno svega onoga što danas čini "pametni grad". Događanje su pokrenule lokalne IT snage u suradnji sa Razvojnom agencijom Zadarske županije ZADRA NOVA, Gradom Zadrom i brojnim lokalnim partnerima. 

- Razmišljamo o pametnim rješenjima koja mogu pomoći Zadru i regiji u smjeru bolje integracije i razvoja te kako bi stanovnici imali bolji pristup informacijama. Pametna rješenja obuhvaćaju razne ideje od onih jednostavnijih, poput prikaza temperature zraka u gradu pa sve do gustoće prometa na ključnim čvorištima i parkirališnih mjesta sa senzorima. Lokalna IT scena polako se počinje organizirati. Želja nam je kroz ovakve manifestacije ujediniti zajednička znanja te doprinijeti lokalnoj zajednici, poručio je moderator konferencije Lovro Valčić, stručnjak specijaliziran za razvoj uređaja za istraživanje polarnih područja, koji je prvu My Smart City konferenciju najavio kao "pravu malu IT revoluciju". 

Jedan od primjera pametnih rješenja je i CityBus aplikacija autora Stipe Stagličića koji je danas uz Alenku Bopsić, vlasnicu softverske tvrtke Digitali, uputio poziv građanima. 

- Sudjelovanje na konferenciji, upoznavanje i druženje s drugim sudionicima odlična su prilika za proširenje suradnje unutar struke, na čemu već niz godina radimo kroz udrugu Zadar Developers Hub, istaknula je Bopsić. 

Konferencija je namijenjena svima onima koji žele saznati više o primjerima dobre prakse gradova poput smart city Budimpešte, zatim načinima na koji jedan od globalnih lidera Amazon potiče inovacije, ispričanih iz iskustva Zadranina i programera Marina Mamića, ujedno predstavnika Amazona u Munchenu. O nezaobilaznom konceptu "Internet of things" (IoT) govorit će Ante Medić, i to kroz hipotetski scenarij u kojem je grad premrežen senzorima koji povećavaju kvalitetu života i daju bolji uvid u obrasce ponašanja samog grada. Zanimljive prezentacije konferencije biti će upotpunjene panelima sa lokalnim IT-jevcima na kojima će se predstaviti zadarski lokalni potencijali i raspravljati o mogućnostima koje grad Zadar ima za razvoj IT-a i općenito digitalizacije javnih usluga. Tu je i hackathon natjecanje koje nudi i bogate nagrade - 10 tisuća kuna za "početnike" te 30 tisuća kuna za "napredne". 

My Smart City konferencija u Zadru financira se iz projekta CODE - Cooperation for Development of Cross Border Business Environment, unutar Programa prekogranične suradnje Hrvatska - BiH - Crna Gora 2014.-2020. kojeg koordinira Agencija za razvoj Zadarske županije - Zadra nova, u suradnji sa Gradom Zadrom, te partnerima iz BiH (Zaklada Intera, BIT d.o.o. Tuzla) i Crne Gore (Tehnopolis). 

Više informacija potražite u nastavku:

Registracija za hackathon: https://mysmartcityzadar.com/hackathon#register

Registracija za konferenciju: https://www.entrio.hr/event/my-smart-city-konferencija-5446