ZADAR- Prva adresa građana kada imaju problem u javnom prostoru je gradska uprava, a za sve pritužbe uglavnom se obraćaju komunalnim redarima.

Iz Grada Zadra najčešći odgovor je kako oni tu ne mogu ništa jer se radi o privatnom vlasništvu, a „katica za sve", što su komunalni redari, upućuju ili su posrednici prema nadležnim inspekcijama. I mediji su često u indirektnoj ulozi rješavanja štetnih pojava za koje jednostavno nema rješenja u našem "uređenom sustavu". Unatoč peticijama, pritužbama, na kraju jedini savjet ispada sud. A svi znamo koliko je dug i neizvjestan put do presude što u konačnici ne znači i pravedno rješenje.

Zato iznosimo nekoliko aktualnih slučajeva u kojima je bio angažiran naš portal, ali i drugi lokalni mediji.

Slučaj 1:

Vlasnici stanova u zgradi Ulice braće Vranjana zbog neugodnih mirisa iz fast - food objekta uputili su peticiju na adresu Grada Zadra. Pitali smo za reakciju gradske uprave i dobili sljedeći odgovor iz Odjela za gospodarenje gradskom imovinom:

Grad Zadar u Ulici braće Vranjana nema poslovni prostor u kojem se nalazi ugostiteljski objekt. Odsjek za javne površine je sklopio ugovor o zakupu javne površine u navedenoj ulici ispred ugostiteljskog objekta PROFERFOOD u površini od 3 m2, radi postave ugostiteljskih visokih stolova. Ugovor istječe 31. listopada 2018. godine, ali napominjemo da taj ugostiteljski objekt nije u gradskom prostoru. 

Naknadno smo dobili i očitovanje iz Ureda gradonačelnika:

- Grad Zadar i gradonačelnik u ovom slučaju nemaju nadležnosti za postupanje jer se radi o privatnom vlasništvu u kojem je smješten predmetni lokal, a dozvolu za rad izdaje Ured državne uprave u Zadarskoj županiji. Međutim, tražit ćemo od svih nadležnih službi, a i ovim putem ih javno pozivamo da kod izdavanja minimalnih tehničkih uvjeta izlaze na teren te da i nakon što su odobrenja izdana obavljaju nadzor na terenu i utvrđuju je li se postupilo sukladno uvjetima, a sve u cilju poštivanja propisa i zadovoljstva i građana i poduzetnika.

Slučaj 2:

Pitali smo gradsku upravu je li još na snazi koncesijsko odobrenje za terasu Zara Beach na Kolovarama i je li Grad Zadar što poduzeo po pitanju tog objekta koji se nalazi devastiran i zapušten na gradskoj plaži.

Od pročelnika za gospodarenje gradskom imovinom Tomislava Korone koji je i predsjednik Povjerenstva za koncesijska odobrenja dobili smo ovako napisane odgovore:

Odgovor na prvo pitanje jest da Grad Zadar nije poništio koncesijsko odobrenje.
Odgovor na drugo pitanje je da Grad Zadar ima saznanja da se pred nadležnim sudovima vodi više sudskih parnica između više trgovačkih društava, a u kojima Grad Zadar ne sudjeluje, a niti može sudjelovati jer nije vlasnik niti pomorskog dobra niti građevina koje su u obuhvatu dobra, iako pomorskim dobrom upravlja. U interesu je Grada Zadra da se parnice što prije okončaju, kako bi se poduzele sve potrebite mjere i radnje u cilju što boljeg gospodarenja, navodi se u pravničkom tumačenju pročelnika Korone.

Kako je za vijest od pet pitanja najvažnije ono ZAŠTO, potražili smo pravi odgovor i doznali kako je Sokol projekt dobio koncesijsko odobrenje na pet godina. Za prvu su godinu platili Gradu naknadu a hoće li se raskinuti ugovor s obzirom na to da oni ove godine nisu konzumirali koncesijsko odobrenje, taj odgovor još čekamo. Sokol projekt je tražio koncesijsko odobrenje za terasu na 300 metara četvornih. Kada su bili odbijeni, žalili su se Ministarstvu ali bezuspješno te su se morala zadovoljiti s upola manjom površinom.

Slučaj 3:

Nedavno je objavljeno kako se sprema peticija nakon što je podignuta i treća bazna stanica na reflektoru stadiona NK Zadar  a koji posljednjih godina isključivo tome služe. Dvije bazne stanice raspoređene su prije desetak godina na dva reflektora ali nitko nije digao glas u Zadru kao ni za baznu stanicu na vrhu bolničke zgrade internih odjela. Gradska vlasti u tom su imale svoj doprinos.

Udruga koja štiti građane od elektromagnetskog zračenja poziva građane da upozore na postavljanje bazne stanice u krugu od 100 metara, kao i lokacije u neposrednoj blizini škola, vrtića kao i objekata socijalne namjene. Zato mi upozoravamo na ovaj slučaj u blizini privatnog vrtića za koji Grad Zadar financira plaće odgajatelja.

Slučaj 4:

Mali dućan. Tako bi se mogao nazvati jedini primjer u kojem je Grad Zadar demonstrirao strogoću prema onima koji ne plaćaju zakup gradskih poslovnih prostora. Takvih je ovih godina bilo koliko god hoćeš i još ih je uvijek. Kada se službeno pita tko su dužnici s koliko duguju Gradu Zadru, onda je to zaštita osobnih podataka. A za ovog dužnika neka zna cijeli Grad jer to je jedan posljednjih malih dućana u povijesnom središtu Grada.