ZADAR- Za najveći natječaj za 81 rukovodeće mjesto na odjelima i službama zadarske bolnice, objavljen u Narodnim novinama 14. rujna, neki su potencijalni kandidati doznali tek putem objave na našem portalu.

Rok prijave je osam dana, do subote i zato nemaju puno vremena za prikupljanje traženih dokumenata. Osim potvrde o nekažnjavanju, natječaj se poziva na aktualan zakon o braniteljima. Potencijalni kandidati za rukovodeća mjesta, uglavnom liječnici zadarske bolnice u velikom su broju bili sudionici Domovinskog rata. Tko će dobiti prednost ako su dvojica s braniteljskim stažem na natječaju za isto radno mjesto? Na žalost, prema uvjetima natječaja, niti se traži a neće ni presuđivati sveučilišne titule, dakle akademsko usavršavanje, kao ni subspecijalizacije kod izbora kandidata za mjesta pročelnika službi i voditelja odjelima. Za njih su 41 radna mjesta, dok su ostala za glavne medicinske sestre ili tehničare, te za glavnog fizioterapeuta za koje se, prema natječaju, traži dokazi o stručnom usavršavanju, pisanju stručnih radova.
Bolnica nije imala obavezu objaviti javni natječaj za medicinske sestre a kamoli da su taj izbor koji se do sad provodio internim oglasom, umiješali u jedan mega "kupus" natječaj.
Osobito s odredbom po kojoj se „sa svim kandidatima mogu obaviti razgovori te po potrebi provesti psihološko testiranje". Dakle, ništa nije obavezno iako svaki natječaj za radno mjesto podrazumijeva razgovor s kandidatima. Za razliku od prethodnog internog natječaja kada je među liječnicima birano rukovodeće osoblje, tražilo se pet godina iskustva u struci, sada se traže samo tri godine staža specijalista.
Bit će jako zanimljivo vidjeti hoće li i kako ravnatelj dr. Željko Čulina i njegov zamjenik dr. Edi Karuc izabrati sami sebe na mjestima voditelja Odjela za pulmologiju te Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu. Oni su na ta rukovodeća mjesta izabrani tijekom sanacijske uprave na internom natječaju kojeg je provela sanacijska upraviteljica Mirjana Mrčela prije više od 4 godine. Mrčela je tada sama odlučivala o izboru uz konzultacije s članovima Ravnateljstva i stručnim timom, tvrdeći da nije bilo utjecaja politike. Žalbe, kojih je bilo, rješavalo je Sanacijsko vijeće.

Ravnatelj bolnice će kao i do sada potpisati Odluka o izboru novog rukovodećeg kadra, koja bi se, prema uvjetima natječaja, trebala objaviti na mrežnoj stranici Bolnice