Zadarska županija u prvih je šest mjeseci ostvarila manje prihoda od rashoda. Ukupni primici iznosili su 352,6 milijuna kuna (39,2 posto od planiranog na razini godine), a rashodi su bili 5 milijuna veći te će se pokriti od prenesenog viška prihoda, koji iznosi 58 milijuna kuna.

Najveći gubitaši bile su zdravstvene ustanove. I dok se Opća bolnica još držala gabarita od 165 milijuna kuna, Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na moru imala je u prvoj polovici godine 2,7 milijuna kuna gubitaka (ukupno 20 u minusu), a Psihijatrijska bolnica Ugljan 2,4 milijuna (ukupno 12). Najvieš rashoda u odnosu na prihode u prvoj polovici godine imao je Zavod za javno zdravstvo, 16 u odnosu na 12 uprihođenih, ali je zbog prenesenog viška iz prošle godine ostao u plusu za 1,7 milijuna. S obzirom da Opća bolnica Zadar vuče stari dug od oko 75 milijuna kuna, ukupni manjak prihoda ustanova u zdravstvu iznosi 107.659.806 kuna.

- U razgovoru smo s ljudima iz ministarstva i tražimo rješenje za ove dubioze. Nema tu raskoši niti razbacivanja, već postavljeni limiti prema kojima država doznačuje sredstva nisu realni. Mi i dalje ulažemo u zdravstvenu skrb kako bismo je podignuli na višu razinu ali i smanjili troškove. Gradnjom dnevne bolnice zatvorit ćemo ciklus oko reorganizacije zdravstva na našem području, rekao je župan Božidar Longin nakon prezentacije pročelnice Bibijane Baričević.

Pročelnica je na Kolegiju obrazložila i odluku o otpisu dugova fizičkim osobama u okviru rješavanja problema blokiranih građana. Postavljeni su socijalni i materijalni uvjeti, a maksimalni iznos otpisa je 10.000 kuna, uz reprogram preostalog duga. Takvih obveza nema puno kao prema Gradu Zadru jer se, rekla je Baričević, radi isključivo o neplatišama naknade za navodnjavanje.

Srednjoj školi Biograd daje se dozvola za pripremanja jela izvan škole, koja su do sada njezini učenici mogli pripremati i usluživati isključivo u školskom objektu. Župan je najavio kako je to dobar primjer ulaganja u budućnost mladih kadrova i otvaranja prema turistima te najavio slične pomake i prema Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi u Zadru. "Izgleda kao da je pala bomba tamo. dovest ćemo i njih u red"; najavio je župan.

Prezentirane su odluke o potpunom subvencioniranju učeničkog prijevoza i udžbenika za deficitarna zanimanja. Iznos će biti nešto manji od planiranog, budući da sva mjesta, za koja vlada veliki interes na tržištu rada, nažalost nisu popunjena. Pokrenuto je osnivanje Savjeta mladih Zadarske županije te donesen prijedlog programa za ostvarivanje potpora iz područja ribarstva i marikulture za 2018. godinu

Župan Longin na kraju se dotaknuo i problema koji ga muči od preuzimanja mandata, osiguravanja prostora za rad županijskih službi.

- Sretni smo što je ministar Goran Marić zaljubljenik u tenis, iskoristili smo njegov dolazak za još jedan obilazak terena, a našli smo se i s drugim visokim predstavnicima vlasti, predsjednicom, predsjednikom Sabora... Dobili smo čvrsta obećanja za konačno rješenje s prostorima i vjerujem da ćemo to i realizirati do kraja ove godine, najavio je Longin.