ZADAR- U sklopu jučerašnjeg radnog dijela vikenda u Zadru predsjednik Sabora Gordan Jandroković komentirao je prošlotjedno potpisivanje koncesijskog ugovora na 20 s turskom korporacijom Zadar International Port Operations (ZIPO).

- Riječ je o razvojnom projektu koji osigurava nove investicije, osigurava prodaju hrvatske robe na velikim brodovima, otvaranje novih radnih mjesta..., ustvrdio je predsjednik Jandroković.
Zadarski župan Božidar Longin, ujedno predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadra (UV LUZ) napomenuo je da takav ugovor sigurno još nije potpisan u Hrvatskoj.
- Svaka koncesija ima svoju fiksnu i varijabilnu naknadu. Naša fiksna naknada je jako dobra, a varijabilnom dijelu od direktnih lučkih poslova dobivamo 12 posto. Od nedirektnih šest posto od bruto prihoda. Mi ćemo s ovim ugovorom kompletnu investiciju terminala vratiti za 20 godina", kazao je župan Longin, a prenosi Zadarski list.
Longin je pojasnio novinarima kako koncesionar u roku od dvije godine mora gangway most koji spaja brod sa skywayom, a što, prema njegovim riječima košta 1. 5 do dva milijuna eura.
Predsjednik UV LUZ-a upoznao je novinare s činjenicom da je Global Ports Holding multinacionalna kompanija čiji je suvlasnik s 12 posto EBRD (Europska banka za obnovu i razvoj) a na Londonskoj burzi je s 36 posto dionica. U Gružu je bio potpuno drugi operater, istaknuo je Longin, koji nema veze Global Port Holdingom.
Longin je kao odgovorna osoba prvi put u javnosti tumačio ugovor, pa je rekao kako za svaku stavku ugovora „mi imamo bankovno jamstvo"- Napravljen je vrlo dobar ugovor koji smo slagali dugo i kvalitetno. Uostalom on javno objavljen i dostupan medijima. Longin je izjavio kako prema ugovoru, koncesionar za tri godine doći do dva broda tjedno. Ilustrirajući koliko će homport u Gaženici donijeti radnih mjesta, župan Longin je rekao kako je za servisiranje smo jednog broda potrebno tisuću ljudi. Nama je hitno potrebno 2000 kreveta s pet zvjezdica i to je ono na čemu svi moraju raditi zajedničkim snagama a ne širiti dezinformacije, poručio je Longin.

Župan je predsjednika Sabora proveo kroz Gaženicu gdje im je domaćin bio pomoćnik ravnatelja Đoni Štambuk.