ZADAR- Polako se završava energetska obnova 11 stambenih zgrada s otprilike tisuću stanova, za koje je u siječnju 2017. godine iz EU fondova odobreno 30 milijuna kuna.
To je 60 posto ukupne investicije koje su po tržišnim cijenama materijala i izvođača radova ispale prilično visoke. Za ostatak investicije, upravitelji zgrada u ime suvlasnika digli su kredite koje će vraćati idućih 10 -ak godina putem pričuve.

- Taj mjesečni izdatak upraviteljima zgrada povećan im je dva do tri puta više.
Stanarima zgrada koji očekuju smanjenje iznosa režija struje, bolju uštedu energije te povećanu vrijednost svojih nekretnina, nije bilo lako. Osobito tijekom ljeta, kada su stanovali bez klime, uz prašinu i buku te život na gradilištu.

Nije bilo lako ali rezultati su veliki.
Osobito kod tzv. žute kuće koja je opet požutjela a koja je najstarija građevina od svih zadarskih zgrada koje su ušle u program obnove. Nije bilo lako ni radnicima koji su mjesecima radili na obnovi fasade i krova. Sada je to jedna od najljepših zgrada, koja ima i atraktivnu lokaciju uz more. Žuta kuća kao ni ostale obučene zgrade pridonijeli su poboljšanju općeg urbanog standarda Grada. Čekaju se još dva od pet nebodera koja su ušla u program energetske obnove. Mnogi stanari, osobito u starijim zgradama, gdje ih je manje, nisu se usudili ući u taj posao. Nekima je možda danas žao što su propustili priliku jer novci iz EU potrošeni su u prvom hipu.