ZADAR- Nakon što je na potezu od crkve sv. Šime do HNK na Kalelargi izmijenjeno 35 rasvjetnih tijela, u nastavku modernizacije rasvjete u povijesnoj jezgri, izmijenit će se još 137 svjetlećih lampa.

Za taj posao iz EU projekta IREne izdvojit će se 1.1 milijun kuna. Forum s crkvom sv. Donata ostaje u mraku. Tamo se neće ni postavljati javna rasvjeta jer je to skup zahvat zbog čega ostala mjesta u Županiji ne bi vidjelo svijetlo EU novca, istaknuo je Ive Surić iz ZADRA nova koja je nositelj zadarskog dijela ulaganja 3.4 milijuna kuna u postavljanja štedljive i od EU tražene LED i natrij rasvjete umjesto žarulja i svjetiljki sa živom.

Grad Zadar je ipak financijski moćniji da može provesti rasvjetu tog reprezentativnog dijela Poluotoka. Za dekorativnu rasvjetu Grad zadar je naručio i platio prije 10 godina studiju od Philipsa. Na račun te studije došlo je do iluminacije lučice Foša, koja je ukupno koštala 4 milijuna kuna. Prvo je utrošeno 1.5 milijun , a onda je došlo do uginuća jednog psa, zbog čega je rasvjeta ugašena, Foša je bila u mraku sve do novog projekta. Za 2.5 milijuna kuna je ugrađena LED rasvjeta ispod bedema. Funkcionalnost te rasvjete je dekorativna. Takva je bila i namjera prve studije za koju su konzervatori dali suglasnost.

U gradskoj upravi su naručili i platili novu studiju. Konzervatori, međutim, nisu suglasni da se osvijetli sv. Donat i ostaci antičkog Foruma koji u postojećem stanju odražava fizički mrak i depresivnost atmosfere Grada. I to u doba kada se čine čuda s dekorativnom rasvjetom urbane jezgre.

Županijski pročelnik Lovro Jurišić najavio je kako će se sustav štedljive energije i od EU odobrene rasvjete po projektu IREne dobiti 852 tisuće eura.

Na području Zadarske županije u tijeku su radovi zamjene lampi na prostoru grada Zadra u Širokoj ulici, u općinama Galovac i Novigrad - predio Gajine, dok su radovi u pripremnoj fazi u općinama Bibinje - uvala Jaz, Posedarje - Vinjerac stara jezgra, Grad Benkovac - Smilčić, te Privlaka - 1. faza. Nastavak modernizacije rasvjete na Poluotoku u gradu Zadru te na ostalim lokacijama na području Zadarske županije u planu je dogodine. Na konferenciji, javnosti će se dati uvid u tekuće i buduće aktivnosti na projektu iz sve tri partnerske zemlje