ZADAR- U nizu od 40 poništenih natječaja za ravnatelja osnovnih škola, zbog toga što nije poštovano pravo branitelja kojeg je prosvjeti nametnuo resorni ministar Tomo Medved, u Zadru je na udaru OŠ Šime Budinić.

Tamo je na anonimnu dojavu, prosvjetna inspekcija poništila natječaj za ravnatelja, objavljen u travnju u 24 sata,  jer nije imao link na prednost branitelja. Školski odbor je izabrao vršiteljicu dužnosti (v.d) ravnateljicu Jagodu Galić. Kad će novi natječaj, to još ne znaju u Odjelu za školstvo Grada Zadra jer još nije razjašnjeno tumačenje nedavnih izmjena zakona o školstvu koje su iz Ministarstva obrazovanja stigla krajem svibnja.

No, kako stvari stoje u roku od godinu dana, na koliko je imenovana  v.d. ravnateljica, novi natječaj će imati tu klauzulu. Najavio je to za Zadarski list pročelnik Joso Nekić koji međutim smatra da braniteljski status ne bi trebao biti kriterij kod odabira ravnatelja škola a još manje učitelja.

To u 21. stoljeću postaje privilegija, nakon što Država na vrijeme nije uspjela osigurati i ozakoniti pravo na rad branitelja koje je,  kao što je poznato, u velikom broju poslala u mirovinu.
Na žalost, politika interesa prelama se tamo gdje je esencija društva i države.

I nije to tehnički propust kako neki pokušavaju prikazati postupak poništenja natječaja  za ravnatelja škola, koji košta vremena i novaca, već suštinski.