Smokva simbolizira život, mir, blagostanje i plodnost. Ona je hrana pustinjaka i sveto drvo mnogih predaja. Prema rimskom vjerovanju pod smokvom su rođeni Romul i Rem, a Adam i Eva su od listova smokve načinili sebi pregače. Za hranjive vrijednosti smokvi znali su još stari Grci pa su se dijelile tadašnjim olimpijskim natjecateljima, pobjednici su umjesto medalji dobivali vijenac napravljen od smokvinog lišća, a govori se i da su bile omiljeno jelo egipatske kraljice Kleopatre.

Sve to dobro je poznato vodstvu Zadarske županije, koje je od ove godine preuzelo organizaciju „Festivala smokava" koja se u ova dva dana održava na dvije lokacije - na Trgu Petra Zoranića i Muzeju antičkog stakla. Jutarnji dio manifestacije u Muzeju antičkog stakla počeo je fotosessionom izložaka, da bi u 11 sati sajam bio svečano otvoren uz plesnu točku "Pod smokvom" Zadarskog plesnog ansambla.

Festival smokava se, istaknuo je zamjenik župana Šime Mršić, kroz dugi niz godina prometnuo u nezaobilazni događaj u rujnu u Zadru i nastavlja sa širenjem svog programa. U ovogodišnji program uključili su se i neki gradovi i općine Zadarske županije, Preko Pakoštane i Nin a zadarski ugostitelji zajedno sa Udrugom kuhara Zadarske županije, učenici iz Poljoprivredno-prehrambene i veterinarske škole „Stanka Ožanića" i Hotelijersko turističko ugostiteljske škole pripremati će jela i pića te predstaviti razne delicije od smokava.

- Među dalmatinskim županijama Zadarska je županija prva počela provoditi ekološki nadzor. S ponosom možemo istaknuti da od četiriju dalmatinskih županija naša županija ima najviše površina pod ekološkim nazorom, a u Upisnik ekoloških proizvođača do sada je upisano preko 50 proizvođača iz Zadarske županije s oko 833 ha koji su pod nadzorom. Od toga 15 je proizvođača maslinovog ulja te 23 vinogradara. Koliko nam to financijske mogućnosti dopuštaju, pružamo potporu projektima i programima udruga koji organiziraju obuku u ekološkoj poljoprivredi, kao i edukativno-prodajne izložbe i sajmove ekoloških proizvoda. Veseli nas što broj poljoprivrednih proizvođača s izvršenim ekološkim nadzorom, odnosno s registriranim ekološkim proizvodom, svake godine raste, rekao je Mršić.

- Mislim da sve navedeno govori o visokom stupnju osviještenosti kada je u pitanju značaj ekološke proizvodnje. Baš ona najveće je bogatstvo koje nam spoj prirodnih uvjeta i vještine i truda našeg čovjeka može ponuditi. Svakako je sljedeći zadatak svih nas pomoći plasmanu proizvoda na tržište. Posebno je važno omogućiti ponudu našim gostima jer još uvijek, nažalost, imamo situaciju da se u ugostiteljskim objektima nudi npr. uvezeno maslinovo ulje, povrće, voće, i to često i upitne kvalitete. To je nešto što moramo promijeniti. Festival smokava skrenuo je pozornost javnost na ovu voćku koja, premda raširena po našem području, često biva zanemarena. Ipak, ova manifestacija pokazuje da se smokva može itekako uključiti u programe gospodarskog razvoja Zadarske županije i da smokvarstvo može biti unosno zanimanje i putokaz za mnoge poljoprivrednike na našem području, zaključio je Mršić.

Program će se nastaviti sljedećih dana radionicom izrade s eko namazom, oslikavanjem torbica i stručnim predavanjima.Dio programa za tjedan dana održat će se i u Splitu.