Stanje u pravosuđu je po meni dobro, iako to često ne korespondira s dojmom stvorenim u javnosti. Trudim se biti objektivan pa kažem da imamo prostora za napredak, možemo puno bolje, ali situacija sigurno nije loša, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković otvarajući jutros na Sveučilištu u Zadru Međunarodnu konferenciju sudaca koja se danas i sutra četvrti put zaredom organizira u Zadru, ove godine na temu integriteta sudaca i europske pravne stečevine.

- Dobili smo bolju organizaciju spajanjem općinskih i prekršajnih sudova, počeli rješavati problem blokiranih građana i predstavili prijedlog ovršnog zakona, kojeg su mnogi obećavali napraviti a nisu. Tekst je sada u raspravi, neka javnost i struka daju primjedbe, prihvatit ćemo kvalitetne prijedloge. Raspravljat ćete u o vječnoj temi pravosuđa i korupcije. Pozivam sve da umjesto podržavanja neke fame daju konkretne informacije, ako takvih slučajeva ima da se procesuiraju. Suci rade iznimno odgovoran posao, rješavaju probleme koji opterećuju tuđe živote, s njima idu na spavanje i bude se s njima. Dok sam bio odvjetnik, čak i u nekim slučajevima koe nisam mislio da ću izgubiti, nisam stekao dojam da je to bilo iz krivih pobuda, zaključio je Bošnjaković.

Predsjednica Udruge hrvatskih sudaca Ogranak Zadar Jadranka Nižić - Peroš rekla je kako su neovisnost sudaca, izgradnja njihova integriteta, stručnost i ispravnost ključ njegove učinkovitosti i povjerenja javnosti. Posebno važan dio susreta bit će rasprava o europskom pravu, koja su u slučaju suprotnosti s nacionalnim zakonima iznad njih i na domaćim sudovima.
- Moramo razumjeti odnose europskog i nacionalnog prava, obveze koje proizlaze iz nadređenosti jednoga i naći rješenja za probleme koji mogu nastati, rekla je.

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican ukazala je na potrebu stalnog usavršavanja i obrazovanja uslijed brzih globalizacijskih kretanja i tehnoloških promjena.

- Na razini profesionalnog integriteta ovakvi susreti su u ključni kako bismo se suprotstavili rizicima da se dogode pogreške koje usporavaju razvoj i čine ga skupim. Želim Vam da pravo, pravda i pravednost zagospodare unutar granice Hrvatske i izvan nje, rekla je Vican.

Za svaku stabilnu državu od neprocjenjivog je značaja stvarna vladavina prava, neovisnost i nepristranost ukupnog pravosudnog sustava, istaknuo je i župan Božidar Longin.

- Izuzetno je važna i visoka učinkovitost pravosuđa, kao i profesionalizam, koji se postiže kroz kvalitetnu izobrazbu te objektivan i transparentan sustav upravljanja karijerom pravosudnih dužnosnika, rekao je Longin.