ZADAR- Što će biti s objektom u kojem je zatvoren Zara beach, pitanje je na koje teško itko može dati odgovor nakon travanjske neuspjele akcije rušenja.

Hoteli Zadar d.d. tada su javno objavili namjeru i pokušali izvršiti pravomoćno rješenje Građevinske inspekcije iz lipnja 2010.g.. Na mjesto događaja stigle su jake policijske snage, ali ne i građevinska inspekcija koja je trebala nadzirati provedbu svog rješenja o uklanjanju nezakonito izgrađenog ugostiteljskog objekta, koji je pod nazivom „Zara beach" ilegalno poslovao i nije mogao dobiti potrebnu dozvolu državne uprave.

Taj ugostiteljski objekt državne službe prisilno su zatvorile 1. rujna 2017.godine. Neki su ostali bez svoje imovine do koje su namjeravali doći na dan najavljenog rušenja do kojeg nije došlo. Međutim, objekt je i dalje pečatiran.

Na naš upit Građevinskoj inspekciji što će biti s tim rješenjem, dobili smo birokratski odgovor da se po predmetu postupa. Međutim, kod Hotela Zadar kojima je bio naloženo rušenje u uklanjanje nezakonito izgrađenog objekta, doznajemo da su oni kao inicijatori provedbe inspekcijskog rješenja krajem travnja i dalje bez ikakve odluke, upute, mišljenja i bilo kakve reakcije u vezi tog slučaja. Oni su u više navrata pisali Upravi za inspekcijske poslove i tražili konkretnu akciju.Prije samog rušenja zahtijevali su od inspekcije propisno obilježavanje nelegalnog objekta. Prvo su dobili odgovor da je njihov zahtjev dostavljen mjesno nadležnom odjelu u Zadru, a na kasnije upite nisu dobivali nikakve odgovore, navode u Upravi Hotela Zadar.

Tko će i kako riješiti status zatvorenog i zapuštenog objekta uz more? Građevinska jezgra plažnog ugostiteljskog objekta, izgrađenog prije 1968. godine, ušla je u temeljeni kapital Hotela Zadar koji su taj objekt stekli još 1978. godine.

Na osnovu ugovora s Republikom Hrvatskom, taj objekt je postao dio temeljnog kapital prilikom pretvorbe i privatizacije. Iz Hotela Zadar ponovno ukazuju na mogućnost izvlaštenja uz naknadu na što imaju pravo nakon proglašenja Pomorskog dobra.
Njihov pravni zastupnik je slučajno doznao kako RH preko svojega zakonskog zastupnika poduzima posve konkretne radnje da Hotele Zadar izvlasti bez naknade.

Ujedno smo od Uprave Hoteli Zadar d.d. doznali da imaju određene sumnje da se nekakvim okolnim putem priprema pravna infrastruktura da bi se predmetni objekt u nezakonito izgrađenim gabaritima dao na upotrebu interesnom krugu oko „Zara beach".
Za sada i tko zna do kada, umjesto da oplemenjuje jedinu gradsku plažu, koju je ne tako davno krasila i „Plava zastava", sada već vidno zapušteni objekt pretvoren je u ruglo. Ali ne samo u fizičkom smislu već i kao podsjetnik da je u našem pravnom sustavu nositeljima službenih ovlasti najjednostavnije pustiti stvari da idu kako idu bez obzira na štetu javnom interesu.

Do kada će tako biti, upite smo poslali nadležnim državnim tijelima i lokalnoj samoupravi.
U očekivanju njihovih očitovanja, ako ih dobijemo, podsjećamo na neriješen problem koji je na pomorskom dobru daleko osjetljiviji.