Nakon 10 godina na Općinskom sudu u Zadru završio je spor kojim je Grad Zadar pokušao riješiti vlasničke odnose kako bi dobio građevinsku dozvolu za uređenje dijela Foruma, nazvanog Poljana pape Ivana Pavla II. 

Bilo je to davne 2008. godine. Simbolično, upravo na današnji dan, zadarski 11. rujan, Grad je podigao tužbu protiv 52 građana, a aktivnim je do kraja procesa ostalo 45 vlasnika parcela. 

Pravni zastupnik gradske uprave naveo je kako je Grad Zadar u posjedu tog prostora preko 100 godina, što je "općepoznata činjenica s obzirom da se radi o Zelenom trgu, odnosno gradskom Forumu, te da njegov posjed nikada nitko nije osporavao, niti su tuženici ikada pokrenuli bilo kakav postupak u pogledu tih nekretnina". Kasnije je tu "općepoznatu činjenicu" dopunio na razdoblje od 150 godina, što nije moguće s obzirom da su se tu prije bombardiranja u II. svjetskog rata nalazile kuće u privatnom vlasništvu.  

- Grad na ovim nekretninama izvršava svoju vlast na način da ih održava, da se brine o njima i odnosi kao prema svojima i da ga u tome nitko nije ometao, stoji u zahtjevu Grada. Na ročištu održanom dana 25. rujna 2014. godine dodao je Rješenje o nacionalizaciji NO Općine Zadar, od 02. srpnja 1959. godine, ističući da su sve nekretnine iz te nacionalizacije trebale biti upisane u zemljišnim knjigama kao društvena vlasnost s organom upravljanja NO Općine Zadar. Kao dokaz svojih tvrdnji Grad je dostavio povijest posjeda samo za 5 od utuženih 18 nekretnina, a na dva ročišta iz Grada Zadra kao tužitelja nitko nije ni pristupio niti je pismeno predlagao daljnje dokaze. 

Sutkinja Katja Morić Arambašić stoga je odbila zahtjev Grada za upisivanje vlasništva na Forum. 

- Ako i prihvatimo tvrdnju Grada Zadra da utužene nekretnine predstavljaju javnu površinu, činjenica da iste čisti i održava ne predstavlja činove kroz koje on izvršava svoj posjed, već zakonsku obvezu koju je on dužan izvršavati sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu, a koju kroz komunalnu naknadu financiraju svi stanovnici grada. Iz toga je za zaključiti da zapravo održavanje istih privode sami stanovnici, stoji u obrazloženju presude Općinskog suda koji je utvrdio kako Grad nije ispunio pretpostavke za stjecanje vlasništva dosjelošću. 

Što ova presuda znači za Grad Zadar, pitanje je na koje već više od tjedan dana čekamo odgovor od Tomislava Korone, pročelnika za gospodarenje gradskom imovinom. Odgovora nema, kao ni reakcije iz Grada Zadra koji se u nekim medijima provlači i kao "otimač imovine građana".

Osim mogućnosti žalbe Županijskom sudu, spas za Grad može predstavljati i novi Zakon o komunalnom gospodarstvu koji je stupio na snagu netom prije izricanja presude, što je utvrdio i sam Općinski sud u Zadru navodeći kako to nisu mogli uzeti u obzir prilikom donošenja meritorne odluke.