"S gospodinom zaduženim za invalide uspjeli smo dogovoriti način na koji će invalidi nazočiti susretima. Neće moći ući s kolicima ali ćemo naći rješenje kako to riješiti", rekla nam je predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić kada smo je prije nekoliko dana upitali hoće li invalidima biti omogućen pristup susretu Davis cupa na Višnjiku.

Kakvo rješenje je HTS pronašao? Pomislili smo prvo na rampe, dizala i slična tehnološka čuda, kada se već ne može pronaći nekakva "uzbrdica" prema teniskom terenu. Rješenje nam je jutros opisao dopredsjednik HTS-a Petar Mirić.

- Svi invalidi su, naravno, dobrodošli i imat će besplatne ulaznice, kao i njihova pratnja. Nažalost, kolicima se ne može ući jer montažni objekt ima svoju statiku, svaki stup je na mjestu na kojem mora biti i to se ne može promijeniti. Invalidima ćemo osigurati mjesto u nekom sektoru u kojem bude najviše slobodnih mjesta, kako bi im bilo komfornije, ali će ih netko tamo morati odnijeti. Pomoći će i naši zaštitari, bude li potrebno, rekao nam je Mirić.

Filip Jadrijev, tajnik Udruge tjelesnih invalida Zadar, s nevjericom je prokomentirao ovakvo rješenje.

- To je nedopustivo i sramotno u 21. stoljeću. Otići ću poslijepodne na Višnjik kako bih sam izvidio situaciju i mogućnost nekog drugog rješenja poput rampe. Invalidima nošenje na rukama nikako nije prihvatljivo jer narušava njihov integritet i čudi me da je nekome uopće palo na pamet takvo rješenje, kaže nam Jadrijev.

S obzirom na to da se do sada dosta bavio sportom, a neko vrijeme i tenisom, Filipova je želja bila otići na Višnjik pogledati neke od najboljih svjetskih tenisača. U ovakvim uvjetima, kaže, Davis cup ga neće vidjeti, a na ostatku invalidske populacije je da procijene žele li na taj način ući na tribine.