Ministarstvo graditeljstva je privremeno do 5. veljače obustavilo drugi krug Poziva "Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora" jer je radi značajno iskazanog interesa prijavitelja, ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava premašio ukupno raspoloživi iznos bespovratnih sredstava u okviru ovog poziva od 1,1 milijardu kuna. 

U dva dana prijavljeno je čak 311 projekata energetske obnove zgrada za koje prijavitelji iz Europskog fonda za regionalni razvoj bespovratno traže gotovo 750 milijuna kuna.

Na naš upit iz Ministarstva su nam javili kako je iz Zadarske županije zaprimljeno 7 prijava s preko 11 milijuna kuna zatraženih bespovratnih sredstava za investicije čija ukupna vrijednost prelazi 30 milijuna kuna. Nije poznato o kojim je sve zgradama riječ, ali zna se da je čak 6 prijava zaprimljeno stiglo iz Preka, dok je sedma iz Zadra. 

U „prvoj rundi" iz Zadarske županije zaprimljene su još 3 prijave, stoga je ukupno za ovaj poziv iz Zadarske županije zaprimljeno 10 prijava s oko 14,4 milijuna kuna zatraženih sredstava i ukupne vrijednosti investicija nešto manje od 40 milijuna kuna.

Ministarstvo graditeljstva kroz ovaj poziv sufinancira energetsku obnovu javnih zgrada u kojima tijela državne vlasti i državne uprave, jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave, ustanove, vjerske zajednice i udruge obavljaju društvene djelatnosti (škole, vrtići, domovi zdravlja...) 

- Čestitam svima koji su prijavili svoje projekte na dobroj organizaciji i pripremi. Uštedama na energentima, struji i plinu, za grijanje i hlađenje javnih zgrada, moći će se ulagati sredstva u druge razvojne projekte, primjerice u zdravstvu i obrazovanju, a život i boravak u javnim zgradama će se poboljšati, poručio je ministar Predrag Štromar.