Stanari Ulice braće Vranjana na Poluotoku i dalje vode bitku s nadležnim službama zbog neugodnih mirisa iz ugostiteljskog objekta brze prehrane

Iz Ministarstva zdravstva na naš je upit stigao poduži odgovor u kojem, između ostalog, navode kako Sanitarna inspekcija nije nadležna za ovaj slučaj jer su njihovi inspektori ovlašteni nadzirati samo unutarnji dio sustava ventilacije. 

- Iz odredba Zakona o sanitarnoj inspekciji može se vrlo jasno razabrati da zaštita zraka od onečišćenja bilo koje vrste nije u nadležnosti Sanitarne inspekcije niti sa zdravstvenog aspekta, a kamoli po pitanju kvalitete zraka u što spadaju „neugodni" mirisi. Zapravo je nejasno otkud ideja da bi Sanitarna inspekcija uopće bila nadležna za nešto što nije navedeno kao njena nadležnost u njenom temeljnom Zakonu, a bez da su se pročitali relevantni propisi. Jedini propis za koji pouzdano znamo da jasno i nedvosmisleno regulira problem imisija, među njima i imisije „neugodnih mirisa" na koje se stanari Ulice braće Vranjana žale, je Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, a postupanje je u nadležnosti mjesno nadležnih Općinskih sudova, poručili su iz Ministarstva zdravstva. 

Isti odgovor dobili su i stanari koji su djelatnicima Ministarstva poslali fotografije na kojima je vidljivo kako odvod kuhinjske nape u objektu „Proferfood" završava s unutrašnje strane prozora/rešetki. 

- Po tome druge inspekcije će tvrditi da on nema vanjsku ventilaciju i da nisu nadležne i bile bi u pravu. Prema definiciji same sanitarne inspekcije, ona je propustila djelovati u skladu sa zakonom jer isti odvod kuhinjske nape zagađuje i unutarnji prostor gdje se nalaze radnici i sprema i poslužuje hrana zbog toga što tehnički završava u unutrašnjosti prostora, stoji u njihovoj prijavi proslijeđenoj i Inspektoratu rada. 

Stanari su se konzultirali i s odvjetnikom koji ih je upoznao s novim apsurdom - privatna tužba prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, na koju ih stalno preusmjerava Sanitarna inspekcija, nije opcija jer se ne nalaze u istoj stambenoj zgradi, već s fast foodom dijele stražnje dvorište. Vlasnik ne reagira na njihove pritužbe, stoga im je sljedeći korak u borbi protiv neugodnih mirisa peticija koju će uputiti na adrese Grada i Županije.

- Sanitarna inspekcija je nadležna iako tvrdi da nije. Cijelo su vrijeme čekali da završi turistička sezona kako bi sve splasnulo. No mi nećemo odustati. Svi se prave blesavi jer bi njihova reakcija otvorila pitanje i drugih objekata kojima je dozvola za rad dana u dobroj vjeri. Nama nije u cilju zatvarati objekt, ali on mora raditi po pravilima i ne nauštrb svih stanara. Nismo mi jedini, ovo je problem svih stanara Poluotoka koji se još uvijek drže i nisu iselili iz centra grada, govori nam jedan od stanara razočaranih odnosom službi prema građanima dodajući kako će ovakvim (ne)radom na kraju potjerati sve građane Zadra iz povijesnog centra grada.