U službenom posjetu Zadarskoj županiji boravilo je izaslanstvo prijateljske kineske provincije Hainan koju je predvodio zamjenik guvernera Wang Lu. 

Na radnom sastanku župan Božidar Longin gostima iz Kine govorio je o razvojnim mogućnostima Zadarske županije. Kineskoj delegaciji u kojoj su, uz zamjenika guvernera bili i visoki predstavnici kineskih institucija u sektoru kulture, obrazovanja, turizma i športa, predstavljeni su brojni aktualni projekti u Zadarskoj županiji s naglaskom na one infrastrukturne, javljaju iz Županije. 

Kinesko izaslanstvo otkrilo je da su u Hainanu s velikim simpatijama pratili sjajan nastup hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, kao i svjetsko zlato braće Fantela te su iskazali zanimanje za suradnju i razmjenu iskustava u sustavu športa. Sastanku u Domu županije nazočili su i predstavnici sportskih udruga i klubova iz Zadarske županije, a po završetku sastanka župan Longin zamjeniku guvernera Hainana poklonio je dres hrvatske nogometne reprezentacije, predsjednik uprave NK Zadar Svetko Ćustić uručio mu je dres kluba sa Stanova, a direktor KK Zadar Željko Žilavec monografiju o Krešimiru Ćosiću. 

Zamjenik guvernera provincije Hainan Wang Lu iskazao je zadovoljstvo boravkom u Zadarskoj županiji te je najavio nastavak suradnje između dvije prijateljske regije s naglaskom na područja sporta, turizma, poljoprivrede te obrazovanja.

Kinesko izaslanstvo tijekom boravka u Zadarskoj županiji posjetilo je i Sveučilište u Zadru, gdje su im domaćini bili prorektori Josip Faričić i Nedjeljka Balić Nižić, Športski Centar Višnjik, Jedriličarski klub Uskok Zadar te Marinu Kornati Biograd, a o mogućim zajedničkim projektima razgovarali su i s Zadar Film Commission - Filmski ured Zadar.

„Suradnja između naših dviju regija može se ostvariti kroz niz područja. Kineska delegacija izrazila je želju za razmjenom znanja između naših Sveučilišta, a iskazali su i zanimanje za uvoz naših poljoprivrednih proizvoda, u prvom redu vrhunskih vina. Svakako da treba istaknuti i ogromno povećanje kineskih gostiju u Hrvatskoj tijekom posljednjih nekoliko godina. Uvjeren sam da bi brojne pozitivne efekte predstavljalo uvođenje izravnih letova između Zadra i Kine, o čemu smo i ovog puta razgovarali, obzirom da je njihov regionalni prijevoznik Hainan Airlines jedna od pet najjačih zrakoplovnih tvrtki u Aziji", istaknuo je župan Longin. 

Podsjetimo, Zadarska županija i provincija Hainan potpisali su Pismo namjere o uspostavljanju prijateljskih odnosa u travnju ove godine tijekom održavanja Boao Foruma, najvećeg gospodarskog summita u Aziji. Zadarska županija ostvarila je prijateljski odnos s jednom od najbogatijih kineskih provincija, koja svoj razvoj najviše duguje turizmu i uslugama. Hainan ima oko 9 milijuna stanovnika i najjužnija je provincija NR Kine, ujedno i najveći kineski otok.

Posjet biogradskoj Iliriji

Iliriju d.d., turističku kompaniju iz Biograda na Moru, u sklopu posjeta Zadarskoj županiji i Republici Hrvatskoj posjetila je kineska delegacije iz regije Hainan na čelu sa vice guvernerom g. Wang Lu. U pratnji kineske delegacije bili su predstavnici Zadarske županije i Grada Biograda na Moru.

Gospodin Goran Ražnjević, predsjednik Uprave Ilirije d.d., u čijem domaćinstvu je organiziran obilazak turističkih kapaciteta Ilirije, kao jedne od tri najveće turističke kompanije u Zadarskoj županiji i među 15 najvećih u Republici Hrvatskoj, i to njenog hotelskog sektora - Ilirija Resorta, nautičkog sektora - Marine Kornati i sportsko-rekreacijskih kapaciteta - Tenis centra „Ilirije". Upoznao ih je sa temeljnim poslovnim aktivnostima kompanije, njenim kapacitetima, sadržajima i ponudom s posebnim naglaskom na sportsko-rekreacijske i nautičke sadržaje izrazivši želju da njihova posjeta bude tek početak značajnijeg dolaska gostiju iz Kine.

Regija Hainan i Zadarska županija potpisale se povelju o uspostavi prijateljstva stoga je u sklopu posjeta Zadarskoj županiji organiziran i posjet Iliriji obzirom da se Hainan, iako površinom najmanja kineska pokrajina, smatra turističkim biserom Kine i njihov najatraktivnijom turističkom destinacijom s posebnim naglaskom na ponudu i razvoju luksuznog turizma.