Zadarska županija od ove je godine preuzela od Sandre Babac organizaciju 11. „Festivala smokava".

Manifestacija će trajati dva dana, 13. i 14. rujna, i održat će se na dvije lokacije - na Trgu Petra Zoranića i u Muzeju antičkog stakla u kojem će se zadarski ugostitelji zajedno sa poljoprivrednom i ugostiteljskom školom, Udrugom kuhara Zadarske županije predstaviti sa svojim jelima i pićima te prezentirati delicije od smokava. 

Festival smokava kroz dugi niz godina prometnuo se u nezaobilazno događanje rujanskih dana u Zadru, i nastavlja sa širenjem programa. Ove godine Festival su prepoznali i neki gradovi i općine u Zadarskoj županiji koji su se aktivno uključili u festivalska događanja. Oni su tijekom proteklih dana kroz različite manifestacije u Pakoštanima, Preku i Ninu ukazali na vrijednost ove plemenite mediteranske voćke koja je othranila mnoge generacije.  13. i 14. rujna na Trgu pet bunara tijekom cijelog dana bit će upriličen Sajam smokava na kojem će sudjelovati desetak proizvođača koji u svojoj ponudi imaju različite delicije od smokava. U dva sajamska dana posjetitelji će imati priliku razgovarati, probati i kupiti delicije od smokava izravno od proizvođača, uživati u rakijama od smokava, džemovima i brojnim drugim proizvodima.

U Gradskoj knjižnici Zadar u sklopu Festivala smokava održat će se niz zasebnih događanja kao što su radionica za djecu tijekom koje će djeca imati priliku naučiti kako oslikavati torbice s motivima smokve, izrada sapuna od smokava i stručna predavanja o ekološkom uzgoju i zaštiti smokava te.

U petak, 14. rujna u Muzeju antičkog stakla sa početkom u 11,00 sati održat će se središnji događaj festivala- Gastro smokva na kojoj će se predstaviti zadarski ugostitelji odnosno restorani koji su u svoje jelovnike uvrstili delicije od smokve. Njihova jela i pića moći će se degustirati tijekom jutra. Ove godine na manifestaciju se odazvalo preko 20 restorana i tri srednje škole Hotelijersko turističko ugostiteljska škola, Poljoprivredno prehrambena i veterinarska škola „Stanka Ožanića" i Srednja škola Bartola Kašića iz Paga. Početak je u 11 sati.