Kojim simbolom na spomen ploči obilježiti 75. godišnjicu Odluke o pripojenju Istre, Rijeke, Zadra, otoka i ostalih okupiranih krajeva matici zemlji Hrvatskoj? Je li to zvijezda, što bi bilo očekivano, ili grb Grada Zadra, što je predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra obrazložio željom da na ploči ne bude ideoloških simbola, s obzirom da ih nije bilo ni na spomenutoj odluci?

Na Odboru u kojem su bili predstavnici Udruge i predstavnici Grada Zadra, čini se, zvijezda nije niti razmatrana, već je u konačnom prijedlogu ploču krasio gradski grb. Uoči same sjednice nova promjena - na spomen ploči uz grb Grada Zadra bit će i hrvatski grb.

- Predstavnici Grada inzistirali su da na ploči bude i hrvatski grb, jer je takav običaj na spomen pločama. Obrazloženo je kako odluka nije bila važna samo za građane Zadra, već za cijelu Hrvatsku, rekao nam je jutros predsjednik UABA Zadarske županije Miljenko Letinić.

Različit stav o spomen ploči na sjednici Gradskog vijeća imali su, naravno, pripadnici oporbe i vladajućeg HDZ-a.

- Zahtjev su predali antifašisti, koji imaju svoj simbol. Koji se antifašist srami svog simbola? Jesu li oni tako tražili ili im niste dali?, pitao je Antonio Baus (Akcija mladih).

- Primijetila sam da nedostaje zvijezda pod kojom je ZAVNOH zasjedao. Ako Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću ne vidi ništa sporno u zvijezdi, zašto je ona sporna u Zadru? Ovo je kompromis koji bi nakon 75 godina trebao mazati oči. To je isto kao da danas tvrdite da branitelji nisu imali krunicu oko vrata. Ovo je ili isforsirani kompromis ili manjkavi zahtjev, rekla je Marjana Botić (AM).

Dario Nakić (HDZ) rekao je kako ZAVNOH nisu činili samo komunisti, nego i HSS i Vladimir Nazor koji nije bio član niti jedna stranke.

- Antifašizam nije vezan za ideologiju pa je odlična odluka da se na ploči koja obilježava pripojenje Zadra matici zemlji stoji hrvatski grb, rekao je Nakić, a isto iz predsjedničke klupe pozdravio nekadašnji gradonačelnik Zvonimir Vrančić.

Uoči glasovanja u znak prosvjeda protiv obilježavanja ovog datuma iz vijećnice je izišao Mate Lukić (NHR).

Spomen ploča bit će postavljena na Pegilici 25. rujna.