ZADAR- Zračna luka Zadar ne može se pohvaliti s povećanjem prometa u špici turističke sezone, a niti će direktor Josip Klišmanić moći govoriti o boljem rezultatu prve poslovne godine na čelu zadarskog aerodroma.

Za sve je navodno kriv Ryanair. Niskotarifna kompanija koja je prije 10 godina, kada je počela letjeti iz Zadra donijela procvat zadarskog aerodroma, sada je uzrokovala pad prometa. I to ne mali. 

Prema objavljenoj statistici u srpnju je bilo povećanje operacija zrakoplova za 12 posto, ali je broj putnika bio manji za pola posto nego u srpnju 2017. godine. Kolovoz je podbacio: operacija zrakoplova manje za 1.71 posto ali broj putnika manji je za četiri posto. Na razini godine, Zračna luka bi bila s brojkama u malom plusu, nadaju se u Zemuniku.

Ryanair je prije 10 godina uspostavio zračni most i iz Pule s kojom Zadar dijeli i jedinu domaću liniju sa Zagrebom. Prema statistici tamošnje Zračne luke, ove godine nije bilo posljedica u padu prometa zbog Ryanaira.

Srpanj im je bio najjači mjesec po broju putnika, a znatno povećanje u odnosu na ta dva udarna mjeseca turističke sezone imali su u odnosu na srpnja i kolovoz 2017.
Kroz Zračnu luku Zadar u srpnju ove godine prošlo je 113 870, u kolovozu 118 421 putnika.

U Puli je evidentirano 172 390 putnika u srpnju dok je u kolovozu bilo 161 815 putnika. U udarnom ljetnom mjesecu, kada je na zadarskom aerodromu smanjen broj putnika u Puli je bilo 20 tisuća više kolovoških gostiju nego lani.

Putnici zadarske Zračne luke mogli su uživati u ovakvom prizoru: