Gradsko vijeće Zadra jučer je usvojilo prijedlog Odluke o otpisu dugova fizičkim osobama, sukladno Zakonu o otpisu dugova fizičkim osobama. Sabor je ovog ljeta donio zakon kojim bi riješio problem blokiranih građana, otpisujući im dugove prema državi u iznosu do 10.000 kuna, nakon čega je premijer Andrej Plenković jedinice lokalne samouprave i gospodarske subjekte pozvao da naprave isto.

Za razliku od države, Grad Zadar nije propisao maksimalni iznos te će se otpisivati cjelokupni dug, neovisno o iznosu. Postavljena su dva kriterija - socijalni i imovinski. Prema prvom, dugovi će se otpisati svima koji ostvaruju pomoć ne uzdržavanje, a što se tiče imovine mjesečna primanja ne smiju biti veća od 1,5 osnovice po punoljetnom članu domaćinstva, drugu kuću ili stan uz onaj u kojem stanuje te ne smije u vlasništvu imati automobil ili plovilo vrijednosti preko tri osnovice po punoljetnom članu. S obzirom da je iznos osnovice 3.326 kuna, to znači da će članu četveročlane (punoljetne) obitelji dug biti oprošten ako ukupna primanja ovakve četveročlane obitelji ne prelaze 20.000 kuna. Za četveročlanu obitelj s maloljetnom djecom to se smanjuje na oko 10.000 kuna.
sabor novi zakon, rješavanje blokiranih

- Riječ je uglavnom o dugovanjima za komunalnu naknadu i porez na tvrtku za obrtnike. Rok je mjesec dana, potrudit ćemo se da svi oni koji imaju pravo na otpis budu obaviješteni, rekao je pročelnik Ivan Mijolović.

Prijedlog su uz manje zamjerke podržali i oporbeni vijećnici, te je usvojen jednoglasno.