Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima danas je radnom posjetu u Zadru. Na početku programa, u Domu Zadarske županije susrela se sa županom Božidarom Longinom i njegovim suradnicima kako bi razgovarali o temama vezanim uz ustanove u kulturi kojima je osnivač Zadarska županija te o programiranju projekata za sljedeće financijsko razdoblje europskog proračuna. O rezultatima posjeta iz Ureda župana obavijestili su javnost priopćenjem za medije. 

Župan Longin ukazao je na problem osnivačkih prava i financiranja Narodnog muzeja i Kazališta lutaka Zadar. Naime, ove ustanove u kulturi u cijelosti financira Zadarska županija. Posebno je to vidljivo u činjenici da je Zadarska županija osnivač Narodnog muzeja Zadar, a da je Grad Zadar jedini veći grad u Hrvatskoj koji nema svoj muzej.

Ukazao je i na činjenicu da 13 posto izvornih prihoda proračuna Zadarske županije odlazi na programe u kulturi. S tim u vezi ministrica Obuljen Koržinek rekla je da iako novi Zakon o muzejima ne uređuje vlasnička/osnivačka prava ustanova jedinica lokalnih i regionalnih samouprava, da se ugovornim obvezama i dogovorom obiju strana mogu preraspodijeliti osnivačka prava („vlasništvo"). Također, naglasila je važnost knjižnica kao žarišnih točaka za poticanje čitanja te s tim u vezi naglasila značaj Bibliobusa i potrebe dobre koordinacije.

Longin je također istaknuo vrijedne resurse u zadarskom zaleđu u kojem je, kako je istaknuo, ispisana povijest Hrvata i koji bi se uz pomoć resornog ministarstva mogli revitalizirati u cilju podizanja kvalitete ponude i usmjeravanja turizma prema Ravnim Kotarima i Bukovici.

Uz ministricu Obuljen Koržinek na današnjem sastanku u Domu Zadarske županije bili su još državni tajnik Krešimir Partl, pomoćnik ministrice Hrvoje Manenica, posebni savjetnik ministrice Miljenko Domijan i pročelnik Konzervatorskog odjela Zadar Igor Miletić.