ZADAR- Posada trajekta Mate Balota na liniji za Bršanj na otoku Ižu, prema riječima jednog od putnika, Ižanina Tonija Rokova, napravila je podvig danas kada su naišli na ribarski brod koji se pretvorio u plamteću buktinju. 

Oni su šmrkovima s trajekta više od sat vremena gasili požar na ribarskom brodu. Plivarica na kojoj je izbio požar vrtjela se u krug i da nije bilo trajekta čiji je kormilar bio pravo čudo, ona bi završila u kavezima Cromarisa u Lamjani, kazao je Rokov od kojeg smo dobili i snimke današnje havariju. Članovi posade prešli su u prateći kaić. Njima je s ribarskog broda, koji je prvi došao do opožarenog, dan aparat ga gašenje, ali s njim nije bilo šanse gasiti buktinju u koju se pretvorio drveni brod.

Slijedom zaprimljene dojave službenici MRCC Rijeka u koordinaciji s nadležnom Lučkom kapetanijom Zadar pokrenuli su u 12:58 sati spasilačku akciju prema posadi i ribarici. U akciju su angažirani i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Zadar, koji su isplovili vatrogasnim plovilom na poziciju nesreće, nakon čega se trajekt Mate Balota povukao iz spasilačke akcije i nastavio daljnju plovidbu. Bilo je to čak sat i 15 minuta nakon izbijanja požara i početka dramatične akcije spašavanja broda od strane posade trajekta. 


View on YouTube

 


View on YouTube

- U maksimalno mogućem roku stigli smo na mjesto događaja, organizirali se te započeli s akcijom. Čim smo dobili dojavu od Lučke kapetanije obavijestili smo zapovjednika vatrogasnog broda koji nema stalnu posadu. Okupljanje vatrogasace traje svega nekoliko minuta nakon čega se kreće iz Murvičke ulice u uvalu Jazine. Potrebno je i nekoliko minuta za isplovljanje iz luke te određeno vrijeme za dolazak na mjesto događaja. To je nesreća na moru, ne možete se samo stvoriti tamo u roku od par sekundi i sretna je slučajnost da je u blizini plovio trajekt čija je posada brzo reagirala i započela s gašenjem požara brodskim vatrogasnim topovima, rekao nam je županijski vatrogasni zapovjednik Boris Jović. Vatrogasci su još u Lamjani, pokušavaju doprijeti do potpalublja u kojem, nakon urušavanja gornje etaže, još tinja vatra. 


View on YouTube


View on YouTube