Dio zadarskih učenika ove su godine na školskim klupama ipak dočekali besplatni udžbenci. Zapravo, dočekala ih je odluka o sufinanciranju udžbenika, koji još nisu stigli u škole. Besplatne udžbenike imat će učenici deficitarnih zanimanja - pekari, kuhari, konobari, vozači motornog vozila, svi oni koji u ovu kategoriju ulaze prema preporuci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

- Zadarska županija za ovu je stavku predvidjela 775.904 kune, no taj će iznos biti manji jer sva mjesta nisu popunjena, a dio škola zatražio je manje udžbenika nego je navedeno po specifikacijama. Osim besplatnih udžbenika, učenici deficitarnih smjerova imat će i potpuno besplatan prijevoz, kaže pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić.

Nabavu i distribuciju udžbenika provode same škole, budući da bi objedinjena nabava preko županije bila dosta kompliciranija i dugotrajnija. Budući da broj upisanih učenika nije bio poznat do 31. kolovoza, nije bilo očekivati da će oni biti na klupama već u ponedjeljak.

- Iz škola su nam rekli kako i inače prvi tjedan-dva dana protječe u kompletiranju udžbenika, a kako se radi o strukovnim zanimanjima, imaju puno mogućnosti rada dok oni ne dođu.

Županijska sredstva dobit će pet županijskih škola, tri s ugostiteljskim smjerovima (HTUŠ, SŠ Bartula Kašića Pag i SŠ Biograd), Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića te Strukovna škola Vice Vlatkovića. Nažalost, iako je na popisu deficitarnih zanimanja, nije bilo interesa za zidarima, dok je županija mimo preporuke HZZ-a, na traženje Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, subvencionirala buduće slastičare.

- U našoj školi besplatne udžbenike imat će dvjestotinjak učenika prvog, drugog i trećeg razreda koji se školuju za zanimanje kuhar, konobar, slastičar, pomoćni kuhar i slastičar te pomoćni konobar. Nakon nekoliko godina pokušaja s cijelim odjeljenjem napokon smo na pola razreda ustalili smjer slastičara, koji će pohađati 11 učenika. Za ovim poslom postoji realna potreba na tržištu, pa nas je županija podržala i mimo preporuka HZZ-a, kaže ravnateljica HTUŠ Zadar Diana Radić Škara, očekujući da bi udžbenici trebali stići nakon završetka natječaja, u drugoj polovici mjeseca.

U ovoj školi kuhare nikada nije bilo problem popuniti, za razliku od konobara, za koje postoji malo interesa iako su vrlo traženi, pogotovo u ljetnim mjesecima. Nažalost, prevladava mišljenje da konobariti može bilo tko i bez ikakve škole, što se itekako osjeća na kvaliteti usluga u gradskim ugostiteljskim objektima.