Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra na pročelje zgrade Peglica postavit će spomen ploču kojom će obilježiti 75. godišnjicu Odluke o pripojenju Istre, Rijeke, Zadra, otoka i ostalih okupiranih krajeva matici zemlji Hrvatskoj. Odluku je 20. rujna 1943. godine donijelo Zemaljsko antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske-ZAVNOH, a spomen ploča bi trebala biti otkrivena 25. rujna, na Spomendan kojim se u Hrvatskoj obilježava ovaj događaj.

Ono što je prvo primjetno na zadarskoj ploči je kako na njoj, za razliku od drugih već postavljenih antifašističkih ploča, nema istaknute petokrake. Miljenko Letinić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra, kaže kako su tako odlučili jer na izvornoj odluci nema zvijezde, pa je nisu htjeli „silom gurati" na ploču. Nije odmogao ni višegodišnji tihi bojkot zadarskih gradonačelnika, Živka Kolege, Zvonimira Vrančića, Božidara Kalmete i Branka Dukića, koji su se odbili „pokloniti" zvijezdi, te su vijence redovito polagali na Narodnom trgu. Sada, pod grbom Grada Zadra, koji će umjesto zvijezde krasiti spomen ploču, imaju priliku to napraviti zajedno s antifašistima.

- Nismo kalkulirali i odrekli se vrijednosti antifašističke borbe. Mi ćemo i dalje u različitim prigodama polagati vijence na Gradskom groblju jer su pod zvijezdom pali ljudi koji su bili na strani hrvatskog naroda, koji su se borili za hrvatsku državu, slobodu i jezik. Ne mislimo se natezati s onima koji odaju počast ljudima koji su potpisivali kojekakve sporazume i predavali naše teritorije tuđinu, kaže Letinić.

Ipak, činjenica da će na spomen ploči biti gradski grb govori i o tome kako su u udruzi napravili pomak prema očekivanjima gradske uprave, pa se vrlo lako na njezinom otvaranju može očekivati zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Spomen ploča će biti izrađena od kamena „sivac" dimenzija 1,10 m x 1,10 m te postavljena na jugozapadnom pročelju zgrade Peglica, u Ulici Bartola Kašića, na mjestu gdje se još uvijek nalazi kamena ploča s izlogom nekadašnjeg Centra za poduzetništvo Zadarske županije. U gornjoj zoni ploče postavit će se grb Grada Zadra izveden u prokromu, ukupnih dimenzija 16,5 x 20 cm.

Mjesto postavljanja nema nikakvu simboličnu ulogu - Peglica je odabrana jer je u vlasništvu Grada Zadra, pa za nju nije potrebno ishodovati suglasnost stanara kao na Poluotoku, a i dalje je na dobrom i prometnom mjestu. Za ostavljanje je dobivena i suglasnost Konzervatorskog odjela Zadar.