Za malu komunalnu tvrtku poput Liburnije ovo je pravi milenijski skok, poručio je direktor gradske prijevozničke tvrtke Edvin Šimunov prilikom današnjeg potpisivanja ugovora za projekt nabave novih autobusa. 

Potpisom ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislava Petrića u Gradskoj vijećnici, Liburnija je dobila gotovo 36 milijuna kuna za nabavu 25 novih autobusa. Riječ je o najstarijem dijelu voznog parka zadarskog javnog prijevoznika koji će biti zamijenjen novim autobusima uz pomoć bespovratnih sredstava EU. 

Ukupna vrijednost projekta nabave 25 novih autobusa iznosi 44.984.820,00 kuna, od čega je za EU sufinanciranje prihvatljivo 35.952.156,00 kuna.

- Ostatak će pokriti država, što znači da je Liburnija dobila 100% bespovratna sredstva za kvalitetniju uslugu javnog prijevoza, veću udobnost, sigurnost i učestalost prijevoza. Krajnji cilj nam je promijeniti navike građana i potaknuti ih na korištenje javnog prijevoza kako bi time doprinijeli smanjenju prometnih gužvi i zagađenja okoliša, poručio je ministar Butković. 

Nova vozila na zadarske prometnice stižu sljedeće ljeto, a koristit će se na gradskim i prigradskim linijama. 

- Liburnija će imati najmlađi vozni park u Republici Hrvatskoj, a važno je naglasiti i kako će 8 vozila biti u potpunosti prilagođeno osobama s invaliditetom, napomenuo je zadarski gradonačelnik Branko Dukić. Župan Božidar Longin istaknuo je i kako će se prosječna starost vozila javnog prijevoza u županiji sada smanjiti sa 16 na 8 i pol godina. 

- Sjećam se kad smo 1993. godine krenuli u obnovu voznog parka. Tada smo u Njemačkoj kupili 5 rabljenih autobusa starih 12 godina s prijeđenih 500 tisuća kilometara. Danas smo dočekali ovaj dan koji je za nas kao iz sna, bio je pod dojmom direktor Liburnije.