Ministar državne imovine Goran Marić, koji je danas sudjelovao je kao izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske na proslavi Dana Općine u Poličniku, potpisao je s načelnikom Davorom Lončarom načelnik Ugovor o darovanju nekretnina.

Ovim ugovorom Ministarstvo državne imovine Općini Poličnik daruje nekretnine ukupne površine veće od 40 tisuća metara četvornih za buduću stambenu zonu Grabi. Vrijednost darovanih nekretnina iznosi 7,36 milijuna kuna.

- Ova je prigoda još jedna potvrda plodonosne suradnje Ministarstva s lokalnom zajednicom. Želimo da naši prostori opet rastu, da mladi ostaju i da grade svoju budućnost na svojem tlu. Ugovor kojim Država daruje Poličniku prostor za izgradnju stanova znači izravan doprinos demografskoj obnovi. Za tri do pet godina u stambenoj zoni Grabi bi trebalo živjeti oko petsto ljudi, poručio je načelnik Lončar.

Ministar Marić čestitao je domaćinima Dan Općine: „U ovim mjestima poput Poličnika ima neka mitska privlačnost koja mi je posebno bliska. Visoka je bila cijena žrtve u ratu jednog malog Poličnika i mjesta u okruženju. Stoga razumijemo vašu želju da ostanete ovdje, da činite svoje mjesto ljepšim, ugodnijim, gospodarski otvorenim i sposobnim za novi život. Želju da se oduprete pustoši koju vidimo diljem Hrvatske."

Pohvalio je pritom djelotvornost lokalnih vlasti Poličnika u pripremi spomenutoga Ugovora i uopće njihovu ambiciju i trud oko organizacije života, gospodarstva i poduzetništva u svom mjestu: 

- Poličnik je izvrstan primjer suradnje. Potvrđuje da ima mjesta u Hrvatskoj kojima trebaju novi prostori za stanovanje; nailaze nove, mlade snage, rađaju se, i rađat će se novi životi. Imovina je pritom uvijek najbolja veleposlanica života, prostor i izvor njegova rasta i opstanka. Stoga je ona središnji preduvjet za demografsku reanimaciju Hrvatske.
Nigdje nije tako neodgodiva demografska reanimacija Hrvatske kao u njezinim rubnim dijelovima, u malim mjestima.