Suprotno naslovu poznate pjesme, život je zapravo najčešće siv - nije ni crn niti bijel, a za to jesmo li sretni ili nesretni najčešće je presudno naše doživljavanje svijeta, a ne događaji koji nas okružuju. Kako je u ljudskoj prirodi stalan strah od loših događaja i psihologija se kroz svoje prvo stoljeće postojanja najčešće bavila razumijevanjem i ublažavanjem negativnih stanja i pojava. Iako je ovakvo usmjerenje imalo neke značajne pozitivne posljedice, stvorilo je negativnu sliku ljudske prirode, usmjeravajući se samo na ljudske bolesti, slabosti i probleme.

Želja organizatora prve Studentske ljetne škole HPD-a, koja se na temu „Kvaliteta života kroz životni vijek: izazovi i preporuke" od danas do 25. kolovoza održava na Sveučilištu u Zadru, bila je približiti pozitivnu psihologiju i njezine različite aspekte polaznicima te ih potaknuti na istraživanja tih istih pojava i aspekata, kaže Valerija Posavec, voditeljica programsko-organizacijskog odbora 1. Studentske ljetne škole HPD-a.

- Iako je važno istražiti uzroke depresije na primjer, samo usko usmjeravanje na negativnu stranu ljudske prirode može dovesti do zanemarivanja istraživanja mnogih pozitivnih aspekata ljudske prirode koji bi jednakom težinom pridonijeli razvoju terapija i terapijskih tehnika te u konačnici poboljšali ljudski život.

U Zadar je iz različitih hrvatskih gradova stiglo 17 polaznika ljetne škole koji će istraživati teme iz područja pozitivne psihologije te ih potom prezentirati na 26. Godišnjoj konferenciji hrvatskih psihologa na Svetom Martinu na Muri u studenom. Organizatori iz studentske sekcije Hrvatskog psihološkog društva "Psihomnia" i udruge studenata psihologije „Kasper" iz Zadra je svake godine u drugom gradu organizirati ljetnu školu s različitom temom.

Zamjenica predsjednice Hrvatske psihološke komore Gordana Kamenečki uvodno je studentima pojasnila ulogu ovog regulatora, koji svojim postupcima onemogućava da se psihološkom djelatnošću bave osobe koje za to nemaju kompetencije. Njene zadaće su, između ostalog, kontrola ulaska u profesiju i stalno usavršavanje i postavljanje standarda ponašanja pripadnika profesije. U nastavku je dr. sc. Vladimir Takšić predavao o emocionalnoj inteligenciji, a mr. sc. Margareta Mesić je za temu imala predavanje "Kako izaći na kraj s teškim osobama". Do kraja tjedna polaznike očekuje niz predavanja iz područja pozitivne psihologije.