Općina Kolan i Turistička zajednica Općine i ove godine organiziraju Feštu od sira, koja će se održati 31. kolovoza i 1. rujna. „Dođite u Kolan i uživajte u najpoznatijoj gastro deliciji otoka Paga, svjetski poznatom paškom siru. Očekuje vas nezaboravan događaj na kojem ćete počasiti svoje nepce, rasplesati tijelo i uživati u bogatom programu koji za vas pripremamo", pozivaju organizatori.

U petak, 31. 8. s početkom u 17 sati fešta se otvara bogatim izložbenim programom sira i ostalih vrhunskih delicija. Slijedećeg dana pripremaju se stručne tribine, dječja radionica i edukativna tura kroz Kolanjsko polje.

Na dane fešte imat ćete priliku posjetiti sve sirane i OPG-ove u periodu od 15 do 17 sati, te vidjeti kako se radi i čuva naš svjetski poznati paški sir. Kako bi doživljaj bio još bolji, svi naši ugostiteljski objekti za vas su pripremili posebne prigodne jelovnike.

Paški sir je poznat diljem svijeta osvojivši mnogo nagrada za kvalitetu na brojnim natjecanjima, a upravo su kolanjski proizvođači nositelji najbrojnijih i najvećih svjetskih nagrada. Na ovaj način odaje se priznanje za trud i muku otočnih ljudi koji proizvode ovaj jedinstveni proizvod. Težnja je da ih festival dodatno motivira za daljnji rad i proizvodnju paškog sira, kako bi ta tradicija živjela još dugo. Uz registrirane proizvođače paškog sira, na Fešti će izlagati i ostali proizvođači otočnih i županijskih delicija, 25 izlagača ukupno.