Jutros su otvorene ponude za rekonstrukciju Providurove palače za koju su stigle dvije ponude. Jedna je 7 a druga 16 milijuna veće od procjene vrijednosti radova od 28.3 milijuna kuna bez PDV-a.
Tvrtka Teh - gradnja ponudila je 35 721 478.32 bez PDV-a, odnosno 44.6 milijuna kuna koji uključuju porez. Oni su svoju ponudu dostavili još 10. Kolovoza oko podne.
Pola sata prije otvaranja ponuda, svoju je poslao Ing grad. Zagrebačka građevinska tvrtka ponudila je za taj posao 44 178 794 11 bez PDV-a, što je 55.2 milijuna kuna s porezom
Grad Zadar je nositelj ovog EU projekta kojeg su pomno pripremali u Odjelu za EU fondove. Na žalost dogodilo se ono što se posljednjih mjeseci događa s natječajima za EU projekte. Stižu vratolomne ponude. Dogodilo se to zadarskoj bolnici za EU projekt dnevne bolnice koji su dobili 9 milijuna kuna veću ponudu od procjene te su poništili natječaj.
Što će uraditi u gradskoj upravi, koja je dobila 56.5 milijuna kuna iz EU fonda kao udio od 85 posto za EU projekte revitalizacije Providurove palače i Muraja?
- Još je rano tome govoriti. Prvo moramo pregledati dokumentaciju pa ćemo za desetak dana donijeti odluku. Imamo dvije mogućnosti: poništiti natječaj zato što nemamo osiguran novac ili izabrati ekonomski povoljniju ponudu, kazao nam je s malom dozom glavobolje pročelnik Šime Erlić. Koja god se ponuda izabere, ako do toga dođe, milijuni se moraju preliti iz gradskog proračuna u taj građevinski zahvat. U slučaju poništenja natječaja, situacija se odgađa za najmanje mjesec dana a rizik je da će Grad Zadar  biti na dobitku.
Na domaćem tržištu, u hrvatskoj građevini ostalo je malo tvrtki koje imaju posla. Stoga mogu diktirati uvjete u troškovniku a opravdanje im je poskupljenje radne snage koje nema. Zbog ograničenih kapaciteta upola je manji interes građevinara nego li za Kneževu palaču. Zadarskih tvrtki na tom natječaju nije bilo ni na vidiku. A Grad Zadar čekaju još dva EU natječaja: uređenje bedema i Centra za mlade. Stanje prave glavobolje: ima novaca a nema tko raditi.