ZADAR- U zadarskoj povijesnoj jezgri idućeg tjedna otvorit će se boutique hotel Teatro Verdi s četiri zvjezdice.

Bit će to vrhunski doprinos zadarske turističke i ugostiteljske ponude na dijelu Poluotoka koji ima svoju baštinsku prošlost. Novi hotel napravljen je u prostoru donedavnog doma Tankerske plovidbe, uz ostatak zida Admiralove kuće te Arsenal, a dobio je ime jedinog spomena na slavno zadarsko kazališta za koje mnogi u Zadru ne znaju točno gdje je bio.

- Ovi volti na ulazu u prostor bivšeg društvenog doma isti su kao i na stambenoj zgradi koja je izgrađena na mjestu nekadašnjeg teatra. To nam je bila asocijacija zbog koje smo se u konačnici odlučili na ovaj naziv, pojasnio nam je 30-godišnji Ivan Dell Orco koji je uz blizanaca Matea te ostale članove obitelji proteklih šest mjeseci "gradio" tu zadarsku priču. Obitelj  Dell Orco od 1990. godine bavi se preradom ribe. Nedavno su izgradili i pogon u Poličniku i zapošljavaju više od 90 ljudi.

Od Tankerske plovidbe iznajmili su na 10 godina prostor od 415 metara četvornih u namjeri da zaplivaju u poslovnim vodam, za njih posve nove branše. S dubokim i iskrenim osjećajem za zadarsko i za Grad, ono što su napravili vrijedno je divljenja. Takvu ocjenu u četvrtak dobili su i od komisije Ministarstva turizma koja je  u postupku pregleda i prespavala u novim hotelskim sobama. - Oni su nas i poticali na viši standard. Bili su konstruktivni u komunikaciji i ocjeni ovog što smo napravili. To je prvi put da se susrećemo ljude iz nadležnih državnih službi koje žele pomoći investitoru, ističe Ivan koji se posljednjih mjesec dana posvetio uređenju hotela u kojem će glavnu ulogu ipak imati brat blizanac Mateo.

Bez pomoći arhitekata koji nisu mogli  tako brzo reagirat, a uz pomoć zakona i pravilnika, članovi obitelj su uz savjete, osobito stručnjaka iz poznatog hotelskog lanca, kreirali i uredili prostor novog hotela. Prostor koji je bio prilično zapušten, sad je neprepoznatljiv. Budući da gosti usred Grada imat će intimu u 12 soba različite veličine. Iznutra se sve vidi a premda je fasada u staklima, izvana nitko ne može vidjeti nutrinu hotela koji ima podno grijanje i svjetlosnu kupolu. - U ostvarenju ovog projekta, htjeli  postići kvartovski štih, priča nam Ivan priču punu obarata i otkrića. Ne samo da su se uklopili u prostor kojeg su uredili i oplemenili,  već kao investitori uživaju punu podršku i suradnju susjeda.

O zadarskim majstorima i dobavljačima da se i ne govori. - Imali smo sreće. Bili su nam brzi i  kvalitetni. Svi su mislili da ćemo mi to urediti tek dogodine, a evo. Da nije bilo čekanja na aluminijsku stolariju bilo bi završeno i mjesec dana ranije, zadovoljan je mladi zadarski poduzetnik. Uz majku, koja je kreator retro kazališnih sjedalica, u dizajnu te izradi loga (vizualni identitet) hotela, pomogle su im mlade dizajnerice iz zadarskog studija HIA - Hobby I Adore.

Ne žuri im u sezonu pod svaku cijenu. Još nisu formirali ni cijene. Žele dobru suradnju s vlasnicima malih hotela na Poluotoku. - Nema nas puno, ukupno je to 40-tak smještajnih jedinica. Želimo profilirati kvalitetne goste, kaže suvlasnik novog zadarskog hotela koji će idućih dana proći pravo testiranje.

U njemu su radno mjesto našli Zadrani. Uz voditelju hotela Tihu, bit će to recepcionar Marko kojeg je Ivan upoznao na Novom Zelandu iako je njegov otac jedan od petero prvih zaposlenika obiteljske tvrtke Dimaris. Novi posao Marku je ponudila Tiha. Bit će tu još i dvije spremačice i servirka.

Hotel je obavezan posluživati doručak što će tek biti nova ugostiteljska „predstava" u Teatru Verdi. Tu će braća Dell Orco povezati stari i novi obiteljski posao. Riblji marinirani program bit će glavna ponuda budućim hotelskim gostima. Nju će obogatiti poznati zadarski tartufar Ivan Matak koji je već pripremio jedinstvenu ponudu kombinacije ribe pa čak i pića s aromatičnim dodacima tartufa iz zadarskog kraja.