ZADAR- Jedan mali otok i jedna od najstarijih zadruga u Hrvatskoj stvorili su novi brod - jedan novi život koji je danas dočekan sa suzama pojedinih mještana Vrgade.
Nakon 40 godina na Vrgadu je doplovio katamaran koji će održavati državnu brodsku liniju 415 Vrgada - Pakoštane - Biograd n/m. Do sada je to bio brod Vrgadinka a sada je stigla i Vrgada. Tako je nazvan brod čiji je vlasnik Vrgada, ribarska proizvođačka zadruga, osnovana 1909. godine. Oni su vlasnici i broda Vrgadinka koji liniju za otok Vrgadu održava od 1971. godine. Od ove godina linija Pakoštane- Vrgada - Pakoštane produžena je u komercijalnom dijelu do Biograda, doznali smo od upravitelja zadruge Damira Torića.

 

Vrgada je danas dočekana u matičnoj luci s velikim uzbuđenjem. Večeras će obaviti i krštenje. Iz Splita dolazi svećenik - Vrgadin, Vedran Torić. A tko će kumovati katamaranu? O tome baš nismo puno razmišljali ali mogao bi biti zadarski gradonačelnik Branko Dukić, kazao nam je Torić. Dukić vuče djelomično podrijetlo s Vrgade i tamo provodi svaki ljetni godišnji odmor. Kao ginekolog, Dukić je kumovao mnogim novorođenim pa bi mogao i  novom brodu Vrgade.

Vrijednost  dvotrupca je gotovo 4 milijuna kuna. S udjelom od 75 posto financiran je kreditom HBOR - a ostatak vlastitim novcima zadruge s Vrgade. Godina proizvodnje je 2018. godina a mjesto rođenja brodogradilište tvrtke Ribar i more d.o.o. u Šibeniku u industrijskoj zoni Podi. U cijelosti hrvatski proizvod ponikao na malom otoku zadarskog arhipelaga.

Povijesni je to dan za Vrgadu na kojem je oko 180 stalnih stanovnika. Turizam se ubrzano razvija na tom južnom otoku zadarskog arhipelaga. Zadruga sad ima dva broda. Stari brod Vrgadinka nije za  groblje brodova. Traže ga za uzgoj tuna u kavezima koji se nalaze akvatoriju Vrgade, doznajemo od upravitelja zadruge, koja dobiva ponude i da se s tim brodom rade turistički izleti. - Samo da bude posade, ističe upravitelj Torić i poziva na Vrgadu, gdje ima posla za mlade ljude. Istoimena zadruga zapošljava 10 osoba za stalno, od nijih je osmero njih s Vrgade te još nekoliko sezonaca.

Katamaran Vrgada u petak će zaploviti na liniji koju sufinancira Država preko Agencije za obalni i linijski promet.