ZADAR - Zračna luka Zadar tijekom srpnja je ostala bez  5 500 do šest tisuća putnika koji nisu doletjeli u Zadar je bilo otkazivanja  desetak  letova zrakoplova Ryanaira.

To je, prema tumačenju Tomislava Žepine, komercijalnog direktora za HTV, razlog zbog čega već u srpnju Zračna luka nije ostvarila povećanje od pet posto. Došli su do četiri posto ali cilj poslovanja bit će ostvaren do kraja godine, optimistična je Žepina u sezoni u kojoj je Zadar povezan sa šest novih destinacija.

Na zadarskom aerodromu je tijekom ljeta jaka tzv. generalna avijacija. Male avione su posljednja dva do tri tjedna iznajmljivali zadarski Vatreni jer im je to bio jedini način da što prije stignu do mjesta za odmor kojeg nisu imali puno nakon SP u Rusiji. Nakon milenijske fotografije u Sutomišćici, Luka Modrić je jutros odletio za Zagreb avionom Croatia airlines. U srijedu mu to već ne bi bilo moguće zbog najavljeno štrajka  osoblja naše nacionalne avio kompanije.

U zadarskoj bazi Ryanaira nije bilo štrajka ali stanje u toj najvećoj niskotarifnoj kompaniji odrazilo se na lijetanje i slijetanje sa zadarskog aerodroma.
Je li se taj manjak putnika reflektirao i na gradski turizam u srpnju, teško je decidirano reći, osim dojma da je sezona slabija. I prema brojkama srpanj je bio nešto lošiji nego lani.

Iz TZ Grada Zadra dobili smo statistiku za srpanj:

Turistički promet u komercijalnom smještaju u gradu Zadru i mjestima koji mu administrativno pripadaju u mjesecu srpnju bilježi ukupno 109.124 dolaska i 496.468 noćenja. Prema sustavu eVisitor usporedo s istim razdobljem lani bilježimo rezultate na razini prošle godine (110.095 dolazaka i 495.934 noćenja).

U mjesecu srpnju najviše noćenja ostvaruju turisti iz Njemačke (udio u ukupnim noćenjima - 9%) , domaći gosti i gosti iz Austrije (udio u ukupnim noćenjima - 9%), Slovačka (udio u ukupnim noćenjima - 8%) te Slovenija i Poljska (udio u ukupnim noćenjima 7%). Emitivna tržišta ostvaruju ukupno 91% ukupnih noćenja dok domaći turisti bilježe 9% udjela u ukupnim noćenjima.

Prema podacima koji bilježe organizaciju dolaska, prema sustavu eVisitor, 66% gostiju dolazi individualno do 34% dolazi agencijski.

U razdoblju siječanj - srpanj 2018 naše područje posjetilo je 303.750 turista koji su ostvarili ukupno 1.001.303 noćenja.

Lani je tijekom sedam mjeseci bilo 291.634 turista koji su ostvarili 993.098 noćenja, što znači da je ove godine predsezona bila puno jača .

Dodajmo k tome neslužebne informacije iz Lučke kapetanije o daleko manjoj gužvi na moru nego li je bilo prošle godine na zadarskom arhipelagu. Pravi nautičari ne vole gužvu i masovni turizam.