Poljoprivredni proizvodi s OPG-ova na području Općine Vrsi, u bližoj okolici poznati po iznimnoj kvaliteti, do sada nisu postali prepoznatljivi na širem zadarskom, pogotovo hrvatskom području. Kako bi se to promijenilo, načelnik Općine Vrsi Luka Perinić najavio je promidžbu lokalnih proizvoda putem izrade websitea i brošure, u kojima će se osim turističkih objekata promovirati i lokalni proizvođači. Time bi se trebao poboljšati njihov plasman na širem tržištu, ali i među turističkom populacijom koja cijeni kvalitetne, ekološke, lokalne proizvode.

Od proizvoda koji dolaze s ovog područja javnosti je do sada najpoznatija Šinjorina smokva, no tu djeluju i brojni drugi proizvođači meda, rakije, likera, svih mogućih vrsta voća i povrća. Prvi korak u ovoj marketinškoj akciji bit će izrada liste OPG-ovaca s područja Općine Vrsi, čiji će se proizvodi promovirati na websiteu Općine. Stoga se pozivaju svi zainteresirani vlasnici OPG-ova s područja Općine Vrsi da proslijede kratke opise proizvoda koje nude, kontakt broj i e-mail i po jednu do tri slike proizvoda. Podaci se mogu proslijediti putem e-maila ili donijeti osobno u zgradu Općine.

- Naša je vizija na neki način proizvođače povezati s lokalnim restoranima, koji bi tako gostima mogli ponuditi autohtonu hranu u kojoj nema GMO-a, ali i informaciju o porijeklu namirnica, njivi na kojoj raste, pa čak ih i odvesti tamo ako bi oni bili zainteresirani, kaže načelnik Perinić.

Vrsi su bogate obradivim površinama koje sada stoje neobrađene, pa bi se uspjehom ove inicijative otvorila mogućnost aktivnog rada više OPG-ova (sada je aktivno 15, od 40-ak registriranih), ali i oplemenjivanja samog mjesta i privlačenja više turista koji traže baš takvu ponudu.

- Dostupnost lokalnih proizvoda od iznimne je važnosti za ekonomnski razvoj ovoga kraja. Na ovaj način promovira se ruralni razvoj, potiče se posjetitelje i turiste da posjete Općinu Vrsi, ne samo radi koncepta „sunca i mora" već radi bogatstva kvalitetnih proizvoda kojima se možemo pohvaliti i koje trebamo sustavno promovirati, kaže načelnik Perinić.