Piloti i letačke posade 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) izveli su danas završne pripreme za nastup u Kninu povodom obilježavanja 23. obljetnice VRO "Oluja", Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Pripreme su se provodile u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku i vojarni „Knez Trpimir" u Divuljama uz sudjelovanje četiri eskadrile: Eskadrile aviona, Eskadrile helikoptera, Eskadrile transportnih helikoptera i Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze.

Uvježbavanja su izvođena na ruti leta Zemunik:Knin sa preletom preko kninske tvrđave, a na sam dan obilježavanja 5. kolovoza u letačkom programu iz sastava 93. zrakoplovne baze sudjelovat će po tri aviona ZLIN-242L, Canadair CL-415 i Airtractor AT-802 te po tri helikoptera BELL-206B, OH-58D Kiowa Warrior kao i helikopteri Mi-8 MTV, a sve će završiti nastupom akrobatske grupe „Krila Oluje".

Zapovjednik 93. zrakoplovne baze pukovnik Krešimir Ražov kazao je kako su zračne snage spremne za obljetnicu VRO „Oluja". „U letačkom programu planirano je ukupno sudjelovanje 26 aviona i helikoptera HRZ-a, koji će letjeti u formaciji po tri letjelice nakon čega nastupa „Krila Oluje" koji toga dana također obilježavaju svoj 13. rođendan u spomen na pobjedničku operaciju Hrvatske vojske „Oluja". Ovo je naša čestitka iz zraka za ove važne obljetnice svim sudionicima „Oluje" kao i svim hrvatskim braniteljima i stanovnicima Republike Hrvatske", poručio je pukovnik Ražov.