ZADAR- Ante Rados je otišao s mjesta direktora TZ Grada Zadra da bi, na žalost, došao netko drugi tko ima političko zaleđe. Ozbiljne su  i zabrinjavavajuće spekulacije da je to mjesto namijenjeno kadru iz stanarskog gnijezda gradonačelnika Zadra.

Branko Dukić ne otkriva zbog čega nije iznenađen Radosovom ostavkom, a na njegov rad nema zamjerki, niti vidi bilo kakvih razloga za zabrinutost. "Znam da je dobro radio i pripremu sezone, a na kraju ćemo vidjeti kako će sezona biti na razini prošlogodišnje, ako ne i bolja...."

Iduću sezonu pripremat će netko drugi, a tko će to biti znat će se nakon što Turističko vijeće raspiše natječaj, navodi Dukić iako se po svemu sudeći već ZNA.

Od buduće čelne osobe gradonačelnikov zamjenik na čelu Vijeća Dražen Grgurović očekuje da bude vješt u komunikaciji s medijima. I drugo, da bude dobar u komunikaciji sa svim čimbenicima iz turizma u gradu Zadru, ugostiteljima, agencijama, hotelijerima, da koordinira između njih, da im bude na usluzi.

Kad se pita struku - novi čelni čovjek trebao bi biti izabran do sredine rujna kako bi na vrijeme pripremio iduću turističku godinu. Kao predsjednik Udruge hrvatskih turističkih agencija  ali i član Vijeće HTZ-a Tomislav Fain je najviše pozicioniran Zadranin u turističkom sustavu.

On očekuje da će to biti čovjek koji dolazi iz turističke branše: "Jer to mora biti osnovni preduvjet, da bi to funkcioniralo. Nažalost sada smo imali jedno lošije iskustvo, jer je došao čovjek koji praktički, bez obzira na kvalitete, nije imao iskustva u turizmu, možda i sam nije ispunio očekivanja, što sam vidio u njegovim izjavama. Tako da, prije svega očekujem da to bude čovjek koji već radi u turizmu, koji poznaje tržište, način rada..."

Nije dobro da se ostavka daje u trenutku kada je špica turističke sezone, kaže Ružica Mikačić, dugogodišnja novinarka Slobodne Dalmacije, specijalizirana za turistički sektor.

- Nije dobro, jer sve ono što se sad događa, trebalo se i moralo znati još ovog proljeća, dakle iznenađenja nema, i ako netko u ovom trenutku podnosi ostavku, onda definitivno po meni, ja ga osobno ne poznajem, on nije bio spreman odraditi posao kako treba ili su mu neke okolnosti nametnule tako radikalnu odluku, ali ljeto i mjesec koovoz nije vrijeme za takve poteze.

A koje ime će iznjedriti rujan ili listopad - iščekuju turistički djelatnici, ali i građani koji žive od turizma i srodnih djelatnosti.