ZADAR - U Zadru se dogodio presedan da direktor Ureda Turističke zajednice Grada Zadra    pokaže svoju nemoć usred turističke sezone.

Ante Rados je sporazumno raskinuo ugovor na mjestu direktora Ureda TZ Grada. Njegov odlazak s tog atraktivnog mjesta bio je očekivan i o njemu se šuškalo posljednjih mjesec dana. Rados, međutim, nije bio dužnosnik da bi podnosio ostavku, već je bio zaposlen na mjestu direktora po natječaju. Do tada je radio u Srednjoj školi u Benkovcu. Njegov izbor ima političku pozadinu. Primljen je po intervenciji obitelji Tomislava Karamarka, što je Rados demantirao putem odvjetnika. Vijeće TZ Grada Zadra bilo je nemoćno u odnosu na takvu ponudu kadra koji, osim diplome, nije imao nikakvih referenci iz turističke branše. Kompromisno rješenje bilo je ostaviti dotadašnjeg direktora Zvonka Šupu za savjetnika. Šupe je započeo, a Rados završio gradnju Turističko informativnog centra na čijem se otvaranju bivši i zaslužni direktor namjerno nije pojavio.

Rados radi kako radi. I usput zabija sebi autogolove, od protekcionističkog nastupa njegove klape u Japanu do neistinite pritužbe glavnom uredniku Slobodne Dalmacije na navodno nepraćenje Wings for life (koju on kao direktor za Novu TV nije najavio već voditeljica TIC-a) iz posve osvetničkih razloga.

Oporbeni vijećnici nedavno su sve pritužbe na sezonu prebacili na njega, što je bila posve kriva meta, na koju je gradonačelnik Branko Dukić naznačio kako Rados ne uživa njihovu bezuvjetnu podršku. Direktor bi trebao biti "više pristupačan", istaknuo je Dukić.
Okriviti Radosa za propadanje Jazine Open Air posve je pogrešno, osim za njegovu nespretnu i lošu komunikaciju s javnosti. Te koncerte ionako organiziraju agencije koje su u Zadru našle „zlatnu koku", jer su za te nastupe dobivali nikad obznanjene iznose. Loš izbor izvođača doveo je do propasti pokušaj da se Zadar pretvori u koncertnu destinaciju. Veliki koncerti ostaju u pulskoj Areni, drugačiji koncept manjih koncerata prenesen je na šibenske tvrđave.

Zadar se izgubio na klapskim putima - jedinoj manifestaciji koju je donio Ante Rados tijekom dvije sezone vođenja turističke politike u Zadru koji nema strategiju a još manje viziju kuda idu „turističke brojke".

Pitanje svih pitanja glasi - ima li Zadar, koji se politički deklarira kao turistička destinacija pravog turističkog kadra, osobu sposobnu preuzeti kormilo i biti prepoznatljiva kao što su to direktori, uglavnom direktorice gradova u kojima turizam dobija nove dimenzije?