Jutros u 5 sati u Splitu u 71. godini života umro je jedan od najvećih hrvatskih glazbenika svih vremena, Oliver Dragojević. Godina dana nakon što mu je dijagnosticiran rak pluća, izgubio je bitku s teškom bolešću. 


View on YouTube

Moglo bi se reći da je glazbenu karijeru Oliver Dragojević počeo graditi s pet godina kada mu je otac kupio usnu harmoniku uz koju je zabavljao djecu iz svoje ulice i putnike na brodu od Splita do Vele Luke na Korčuli, piše HRT.

Kamen temeljac jedne od najuspješnijih karijera u nas postavljen je na splitskim festivalima šezdesetih, sedamdesetih. Slijedili su vječni hitovi od Vjeruj u jubav, Malinkonija, Skalinada, Oprosti mi, pape, Karoca, krucijalni Galeb i ja, a poslije Cesarica, čime je postao strasno obožavan među najširom publikom i kritikom.

Olivera su uvijek voljeli svi naraštaji. Uronjen u Dalmaciju i njezine prirodne ljepote kao glavnim nadahnućem, njegove su pjesme istodobno imale univerzalnu vrijednost. No, s vremenom, iako je mogao uživati na starim lovorikama, Oliver je bio znatiželjan i sklon izazovu pa je sve češće nastupao sa Zagrebačkom filharmonijom, ali i džezistima.

Otisnuo se i u svijet, nastupao u londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji, sydneyskoj Operi i konačno njujorškom Carnegie Hallu. U New Yorku je nastupao s velikanima kao što su Sanches i Lindner te gudačima slavne njujorške škole Juilliard.