Na traženje nekih medija da se očituje o članku objavljenom u tjedniku „Globus" o „umirovljenju" zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić u srijedu 25. srpnja izjavio je sljedeće:

"Poštovani, razumijem znatiželju novinara glede teme članka objavljenog u tjedniku Globus o tzv. "smjeni", odnosno "umirovljenju" zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Na Vaše traženje moga očitovanja kao predsjednika HBK, ovim putem apeliram na javnost da ne nasjeda takvim dezinformacijama. Sadržaj napisanoga u tom članku odudara od uhodanoga protokola Svete Stolice i nije utemeljen na službenim informacijama.

Nije bez razloga papa Franjo u svojoj ovogodišnjoj poruci uz Svjetski dan sredstava društvene komunikacije naslovljenoj "Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32) upozorio na "fake news". Želio je time i on doprinijeti zajedničkom nastojanju oko sprječavanja širenja lažnih vijesti, ponovnom otkrivanju dostojanstva novinarskog zanimanja i osobne odgovornosti novinara u priopćivanju istine.

U kontekstu objavljenoga članka u Globusu i nekim drugim tiskovinama, dobro je još jednom promotriti aktualnost ovogodišnje Papine poruke "Istina će vas osloboditi". Papina poruka i stav, naime, mogu pomoći medijskim djelatnicima da budu oprezni pred širenjem dezinformacija, kako bi bili i ostali neumorni tražitelji istine u stvaranju povjerenja na putu mira i zajedništva, kako naučava papa Franjo", kaže se u izjavi predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića.