Udruga Poslovni Klaster „Hrvatski otočni proizvod" od 24.do 26. kolovoza kod sv. Donata organizira prvi sajam „Hrvatskog otočnog proizvoda". Na Sajmu će se predstaviti bogata ponuda otoka zadarskog arhipelaga, proizvodi i suveniri označeni oznakom HOP, prirodna kozmetika na bazi ljekovitog bilja i maslinovog ulja, razni likeri, marmelade, maslinovo ulje, rukotvorine, pleteni pramcobrani za brodove, suveniri od prirodnog materijala te će se moći i degustirati otočne delicije: marinirana riba i tradicionalni kolači.

Cilj organizacije Sajma je poticanje razvoja otočne proizvodnje, ostanak stanovništva na otocima te brendiranje proizvoda oznakom HOP koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

Ove godine novih je 19 dobitnika oznake HOP sa područja Zadarske županije, s otoka Pašmana, Ugljana, Iža i Paga, što pokazuje rast otočne proizvodnje na otocima Na Sajmu će nastupiti i nositelji oznake HOP sa ostalih otoka, kao posebni gosti Sajma. Vlasnici oznake HOP za sudjelovanje na sajmu se mogu prijaviti do 10. kolovoza.

Organizator organizira zajedničku večeru s podjelom zahvalnica te osigurava smještaj u Zadru petoro izlagačima s otoka iz ostalih županija.Sajam će popratiti bogati program događanja s nastupom lokalnih folklornih skupina i klapa te će se održati i stručno predavanje u prostorijama Turističkog informativnog centra Zadar na temu HOP-a i prirodne kozmetike. Predavači su Ljubica Ajduković Ugarković iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU i Ivana Simičić-Opg Filip Simičić sa Rave.

Pokrovitelji Sajma su Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Zadarska županija, Grad Zadar i Turistička zajednica Grada Zadra.