Direktor Vodovoda Zadar Tomislav Matek ponovno se našao pred nizom kritika oporbenih vijećnika za vođenje gradske tvrtke koja broji 288 zaposlenika.

- Nezadovoljni djelatnici u više su nas navrata zaustavljali i upozoravali na Vaše ponašanje. Vi naše navode niste opovrgnuli, već je išla prijetnja prema radnicima. Uvedena je rampa, ljudi se boje za svoj posao, u Vodovodu vlada elementarna nepogoda, a u izvješću su frizirani podaci, oštra je bila Irena Dragić (SDP) čitajući mišljenje s rezervom nezavisne revizije prema kojem "do dana odobrenja izvještaja Uprava mogla potvrditi kada i u kojim iznosima se očekuju novčani priljevi za potraživanja u iznosu od 13 milijuna kuna. Za taj iznos Vodovod, naime, nije izvršio ispravak vrijednosti u financijskom izvještaju za 2017. godinu. 

Oporba je istaknula i veliki gubitak vode od 65 % zbog kojeg je Vodovod završio na listi "top 10 gubitaša" u Hrvatskoj. Osim Dragić, raspravu su vodili šef SDP-a Antun Novoselović, njegova stranačka kolegica Danijela Vukoša, Antonio Baus iz Akcije mladih te MOST-ovac Mladen Malta. U obranu direktora, očekivano, stao je Duško Vuković (HSU) koji govornicu koristi samo za pohvale vladajućima i kritiku oporbenim vijećnicima.

Direktor Vodovoda SDP-ovu je vijećnicu pozvao da izrečene tvrdnje prijavi nadležnim službama. Objasnio je kako je razlika od 13 milijuna kuna nastala zbog potraživanja koje Vodovod pokušava naplatiti preko suda. Najveći dužnik je Vodovod Benkovac protiv kojeg se od 1999. godine vodi spor za naplatu 7 milijuna kuna. 

- Izostavili ste dio prema kojem je nezavisna revizija utvrdila kako "priloženi godišnji izvještaji istinito i fer prikazuju financijski položaj društva". Što se tiče rampe za elektronsko praćenje radnog vremena, ne vidim tu problem. Tako se radi i u drugim tvrtkama. Kod mene neće šetati kako tko hoće, istaknuo je Matek.

Osvrnuo se na zahtjeve radnika koji su početkom lipnja putem "prosvjeda upozorenja" zatražili veće plaće i potpisivanje kolektivnog ugovora. - Održali su prosvjed prije nego što su uopće poslali zahtjev. Zaprimili smo ga tek 29. lipnja, rekao je Matek. 

Obznanio je kako je Vodovod 5. srpnja dobio prvu presudu zbog krađe vode. Lopov je otuđio vodu u vrijednosti od 34 tisuće kuna, zbog čega je osuđen na 5 mjeseci zatvora umjesto čega se primjenjuje uvjetna kazna u trajanju od godinu dana. Trenutno se na sudu vodi još 10-ak sporova protiv osumnjičenih kradljivaca vode. U tijeku je i natječaj za izgradnju sustava za gubicima vode, a vrijednost radova, koje sufinancira država, iznosi 17 milijuna kuna. 

Gradska tvrtka evidentirala je prihode od 89 522 791 kuna te rashode u iznosu od 88 929 169 kuna čime je završila godinu u plusu od 98 tisuća kuna.