ZADAR- Na današnji dan prije 25 godina ili kako bi mi rekli kvarat stoljeća, spojena je Hrvatska. 

Bilo je to 18. srpnja 1993. godine. Vruć ljetni dan, duboko usječen u memoriju onih koji su ga proživjeli. Zašto to ne bi bili i zadarski novinari, silom prilika ratni izvjestitelji koji su imali i određenu ulogu prateći postavljanje, rušenje i ponovno otvaranje pontonskog mosta.

Tog dana sva se svita slila na zadarsko područje. Prvo smo dočekali tri aviona na aerodromu u Zemuniku. Sletjeli su zajedno s predsjednikom Franjom Tuđmanom, diplomatskim zborom i ostalima. Osjećali smo u tom napetom iščekivanju kako nam stiže sloboda. Nakon akcije Maslenica, Hrvatska je prometno povezana a nebo nad Zadrom je samo naše.

Konvoj je iz Zemunika prebačen u Novsko ždrilo. Prije svih, tamo su danima, a tog dana u zoru bili reporteri Slobodne Dalmacije Davorka Mezić i Branislav Cigo Grgurović - ovjekovječili su spajanje posljednje teglenice s dizalicom Veli Jože. Prolazak pontonom je bio uznosit osjećaj - opet možemo na drugu stranu. Hej, hej, prođe ovaj dan, dan kao san - pjevali su umorni novinari na kraju tog nezaboravnog dana u restoranu Foša. 

Na žalost, iz sna smo probuđeni kada je neprijateljska vojska, kako god se zvali oni koji su iz položaja Meke drage ispaljivali granate na ponton, pogodili jednu teglenicu.
Ali sredili su to naši Splićani i ponton je ponovno otvoren za promet. Ujutro su došli političari da to brzinski objave, a poslijepodne je ponovno stigla ekipa iz zadarskog dopisništva Večernjeg lista kako bi pratili odvijanje prometa.

Tadašnji foto-reporter Vladimir Ivanov bio je zatočen pod kišom granata čije je ispaljivanje nekoliko sati pratila potpisana novinarka, ne znajući što joj je s kolegom. Oni koji su prelazili ponton s autima, a nezaboravna je Vladina fotografija obitelji koja se vraćala iz Bibinja kako trče preko pontona, bili su izloženi ruskom ruletu.

Na terenu je bila i ekipa HTV-a s reporterom Mladenom Stubljarom koji je situaciju prikazao izjavom „unproforaca" s kontrolne točke - prolazak pontonskim mostom nije moguć jer Srbi na njega pucaju. Kad može HTV, možemo i mi u Večernjem objaviti stanje na terenu suprotno službenim izjavama iz našeg stožera kako je sve mirno. Iako je Stubljar zbog toga suspendiran, njegov prilog u Dnevniku kao i duplerica iz Večernjeg lista dovela su do toga da je u zaštiti civila Krizni stožer za Dalmaciju kojeg je tada vodio Drago Krpina, sazvao presicu u hotelu Kolovare. Službeno je obznanjeno da se puca po pontonskom mostu. Dio je to ratne priče koja je imala sretan završetak.

Potreba da se ispriča na današnji dan je podsjetnik političarima da novinari imaju pravo znati, upozoriti i kritizirati u ime javnog interesa, koji je tih dana prije 25 godina, bio dragocjeni ljudski život.