Za potrebe polufinala Davis Cupa, koji će se održati između Hrvatske i SAD-a od 14. do 16. rujna, na šumovitom prostoru između bazena i parkirališta Sportskog centra Višnjik za manje dva mjeseca izgradit će se teniski stadion s 8 tisuća sjedećih mjesta!

- Vrijeme nam nije saveznik, ali jučer smo jednoglasno donijeli ovu odluku. U odnosu na splitski Žnjan, Zadar je puno pripremljeniji s obzirom na postojeću infrastrukturu u dvorani. Iza Davis Cupa u Zadru će ostati teniski centar, što se uklapa u našu strategiju razvoja tenisa, poručila je Nikolina Babić, novoizabrana predsjednica Hrvatskog teniskog saveza, dodajući kako je HTS-u bilo bitno da događaj ostane na otvorenom i u Dalmaciji.

Gradonačelnik Branko Dukić zahvalio se savezu na "racionalnoj odluci da obogate prostor", dok je pročelnik njegovog ureda Neven Klarin istaknuo svjetsku promociju kakav će ovaj događaj donijeti gradu. Direktor ŠC Višnjik Denis Karlović prisjetio se pohvala kojih su dobili za organizaciju polufinalnog susreta između Hrvatske i Francuske u rujnu 2016. godine. Susreta se prisjetio i proslavljeni tenisač Borna Ćorić koji je tada Hrvatskoj donio odlučujući bod za finale Davis Cupa. 

- To će biti veliki spektakl, odlično ćemo se spremiti, a ja se u Zadru osjećam kao kod kuće. Stvarno mislim da ću moći pružiti svoju najbolju partiju. Sjećam se pune dvorane prije dvije godine i nadam se da će se ponoviti ta atmosfera, poručio je 21-godišnjak zadarskog porijekla koji je nedavno na ATP turniru u Halleu pobijedio prvog igrača svijeta Švicarca Rogera Federera. 

Zemljani radovi na Višnjiku počinju odmah, dok će izgradnja objekta krenuti 22. srpnja i biti završena najkasnije do 7. rujna.

- Riječ je o montažnom građevinskom objektu kakav dosad još u Hrvatskoj nije napravljen. Od 8 tisuća mjesta 255 će biti namijenjeno za VIP i jednako toliko za predsjedničku ložu. Cijeli stadion bit će povezan mostom s plivačkim bazenom, to će biti sgurnosni tunel za igrače. Objekt će biti dugačak 101 metar, širok 64 metra te visok 14 metara. Težit će ukupno 480 tona, što govori o tome koliko je ovo zahtjevan i sigurnosno odgovaran projekt, rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Petar Mirić. Dopredsjednici Organizacijskog odbora Neven Nakić i Franc Regina kao i trener Lovre Rončević istaknuli su važnost ovog stadiona za mlade tenisače, kojima nedostaje terena na kojima bi usavršili svoje vještine. 

O financijskoj težini projekta na današnjoj konferenciji za medije nije se govorilo čak ni na izravan upit novinara. 

- O iznosu nećemo raspravljati, bitno je da se financijska konstrukcija zatvori kroz sponzore, savez, Vladu i Turističku zajednicu. Ovo je događaj za Zadar, ali i cijeli hrvatski turizam, istaknula je Babić naglašavajući još jednom važnost koji će ovaj, zasigurno višemilijunski projekt, donijeti generacijama koje dolaze. Od gradske uprave očekujemo odgovor na upit o iznosu s kojim će sudjelovati u teniskom spektaklu na Višnjiku.