NOVO Oko 21:40 sati iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture obavijestili su javnost kako su službenici Lučke ispostave Starigrad - Paklenica pronašli beživotno tijelo nestalog 27-godišnjaka, na poziciji oko 1 nautičke milje sjeverno od uvale Gorička, gdje je ranije danas pronađen napušteni JET-ski.

MRCC Rijeka je o pronalasku obavijestila Pomorsku policiju Zadar te Policijsku upravu Ličko - senjsku, nakon čega je tijelo u 18:50 sati ukrcano na spasilačku brodicu LI Starigrad - Paklenica te prevezeno u mjesto Starigrad - Paklenica i predano u daljnje postupanje policijskim službenicima.

RANIJE Od jutra u Podvelebitskom kanalu i Paškom arhipelagu traje opsežna pomorska, kopnena i zračna potraga za 27-godišnjim hrvatskim državljaninom M.K., čiji nestanak su prijavili članovi obitelji.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) akciju je pokrenula u 10 sati u koordinaciji s Lučkom kapetanijom Zadar, Lučkom kapetanijom Senj i pripadajućim lučkim ispostavama Starigrad - Paklenica i Novalja te Pomorskom policijom Senj, Policijskom upravom ličko - senjskom i zadarskom, Obalnom stražom RH, Hrvatskom gorskom službom spašavanja (HGSS) i DVD Pag te civilnim jedinicama koje su se priključile traganju na moru i kopnu.

Nestali mladić jučer popodne je sa sportsko - rekreativnim plovilom tipa JET-ski, pogonske snage 171 kW i hrvatske zastave, isplovio iz smjera Novog Vinodolskog prema Zrću, na otoku Pagu, odakle se posljednji puta telefonski javio prijateljima i članovima obitelji sinoć, 9. srpnja u 20 sati, od kada su sa njim izgubili svaki kontakt. Jutros oko 10 sati odlučili su prijaviti njegov nestanak.

Pomorska potraga odvija se u području Podvelebitskog kanala i Paškog arhipelaga, gdje je angažirana i kopnena potraga. U uvali Gorička, na istočnoj obali otoka Pag (preko puta Lukova Šugarja) danas u popodnevnim satima službenici Lučke ispostave Novalja pronašli su plovilo nestalog turista, u čijem spremniku su pronađene i osobne stvari nestaloga, no sa plovila nedostaje ključ za paljenje koji voditelji moraju nositi pričvršćen za narukvicu, stoga se pretpostavlja da je nestali u nekom trenutku pao sa plovila u more, a plovilo je nastavilo plutati do pozicije nasukanja.

Kopnenu potragu uz službenike Policijske uprave zadarske predvodi i HGSS, čijih se 16 pripadnika sa dva psa tragača pretežito preorijentiralo na potragu u području današnjeg pronalaska napuštenog plovila. MRCC Rijeka je u koordinaciji sa Obalnom stražom RH tijekom današnjeg dana u potragu angažirala i zrakoplov tipa Pilatus. Vremenske neprilike isključene su kao mogući uzrok eventualne pomorske nezgode ili nesreće, a zbog koje bi ovaj domaći turist eventualno bio odbačen sa plovila u morem budući da su na moru vladali vrlo povoljni uvjeti.

Potražna akcija na moru trajat će do zalaska sunca te će se nastaviti sutra u svitanje, sukladno pripremljenome planu traganja, javljaju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.