Pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, Joso Nekić, na današnjem Kolegiju gradonačelnika izvijestio je javnost o novostima u svom resoru. 

Grad će ponovno objaviti javni poziv za zapošljavanje pomoćnika u nastavi u osam osnovnih škola Grada Zadra. Bit će zaposleno 75 pomoćnika, tri više nego prošle godine. Radi se o projektu vrijednom 2,89 milijuna kuna, od čega je 1,77 milijuna kuna osigurano iz Europskog socijalnog fonda. Rok za podnošenje prijava je 23. srpnja. 

I sljedeće školske godine sufinancirat će se nabava udžbenika za djecu iz socijalno ugroženih obitelji. Vlada je izmijenila limit osnovice za dječji doplatak na 2328 kuna čime će biti povećan broj obitelji koje imaju pravo na sufinanciranje.

- Drago mi je da je Vlada donijela konkretnu demografsku mjeru. U prvoj cenzusnoj skupini učenici će dobiti 700 kuna, u drugoj 350, u trećoj 200 kuna. Također od petog do osmog razreda najugroženija skupina dobit će 1400 kuna, u drugoj 700 kuna i trećoj 400 kuna. Znači praktički u ovoj prvoj skupini učenici će dobiti besplatne udžbenike, kazao je poručio je Nekić dodajući kako rok za prijavu traje sve do 28. rujna. 

Izvijestio je i o tijeku obnove sportske dvorane Osnovne škole Zadarski otoci na Bilom Brigu, oštećene u velikoj poplavi 11. rujna prošle godine. Proveden je postupak javne nabave u iznosu od 774 315 kuna te su izvršeni svi građevinski radovi. Za tu namjenu iz gradskog je proračuna školi isplaćeno 339 571 kuna, dok je ostatak podmiren iz osiguranja škole. Kako bi dvorana u potpunosti bila u funkciji predstoji njezino opremanje, a za tu je svrhu Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo nešto više od 93 tisuće kuna. Također, resorno je ministarstvo odobrilo sredstva i za novu opremu u zbornici u OŠ Bartula Kašića koja je također stradala u poplavi. Novac stiže i od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje je Gradu odobrilo gotovo 950 tisuća kuna u okviru poziva Program podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama. Tim će se sredstvima sanirati dvorana dječjeg vrtića Grigor Vitez, krovište vrtića Bokanjac, dvorište dječjeg vrtića Jazine i igrališta u SC Višnjik. 

Grad je na natječaj navedenog Ministarstva prijavio i projekt za produženi boravak vrijedan gotovo 15 milijuna kuna. Radi se o pozivu za unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja kojem je svrha usklađivanje poslovnih i obiteljskih obaveza roditelja, a osigurano je ukupno 300 milijuna kuna. 

- Uspješno smo prošli fazu administrativne provjere čime smo korak bliže odobrenju sredstava. Putem ovog natječaja vrtići mogu svoj rad unaprijediti produljenim boravkom, smjenskim radom ili poslijepodnevnim radom, otvorena je mogućnost verifikacije novih programa, edukacije zaposlenih i novih zapošljavanja, istaknuo je gradski pročelnik za odgoj i školstvo.