ZADAR - Na Liburnskoj obali ovih je dana iscrtana horizontalna signalizacija čudnog oblika. Bijela linija ide ukoso preko novog kolnika te državne ceste, presijeca plavom bojom iscrtano parkiralište, a nitko ne zna što ona predstavlja.

Natuknice smo dobili iz Cesta Zadarske županije (hvala Hrvoju Đuli) koje održavaju državne ceste u Zadru, u zadarskoj ispostavi Hrvatskih ceste nitko se nije javljao, nadležni u Gradu Zadru o bijeloj liniji pojma nemaju.

Bijelom linijom ocrtana je konture mletačke kule koja je talijanska vlast srušila 20-ih godina prošlog stoljeća: na samom bedemu ugrađen je reljef kao trag prošlog vremena. Trag mletačke kule pronađen je u nadzoru radova koje za Hrvatske ceste obavlja Arheološki muzej. Sada je, povodom godišnjice proglašenja zaštite bedema i upisa na listu svjetske baštine UNESCO-a, mletačka kula "oživljena". Doznajemo kako će o tome će zadarski konzervatori izvijestiti javnost jednom info - pločom.

Obrisi mletačke kule koji su bili dio fortifikacije iz doba Venecije - dio su programa kojeg provodi Konzervatorski odjel u Zadru. Za Zadrane iznenađenje koje smo uspjeli otkriti.