UGLJAN - Samo nekoliko dana od uvođenja naplate parkiranja u mjestima na području Općine Preko, u noći s četvrtak na petak parkirni automat u središtu Ugljana završio je u moru.

Nezadovoljstvo zbog odluke Općinskog vijeća da se od 1. srpnja do 31. kolovoza uvede naplata parkiranja u dvije zone, iz virtualnog svijeta društvenih mreža preselilo se u stvarni život, a epilog će, očito, imati na sudu jer o svemu je obaviještena policija.

Tko je i kako 300 kilograma težak parkirni automat bacio u more, može se samo nagađati. Tomislav Ježevita, direktor varaždinskog Crtorada, koji obavlja naplatu parkiranja i u čijem su vlasništvu parkirni aparati, tvrdi da to nije mogla učiniti jedna osoba.

- Aparat je pretežak da bi ga u more mogla odgurati jedna osoba. Vjerojatno je bilo nekoliko njih i sigurno su to učinili uz pomoć dizalice, traktora ili neke slične mehanizacije. O vandalskom činu obavijestili smo policiju, koja je započela s uviđajem i nadamo se da će se uskoro otkriti počinitelji, komentirao je Ježevita te napomenuo da je elektronika u aparatu vjerojatno potpuno uništena, a vrijednost takvog, potpuno opremljenog uređaja, iznosi oko 70.000 kuna.

Žao mu je, kaže, što neki ljudi na takav način pokazuju koliko im je stalo do njihova mjesta.

- Nikada nam se nije dogodilo ništa slično. Pokrivamo i cijeli otok Krk, bilo je možda sitnih dječjih nepodopština, ali na ovakav se način nigdje nisu "obračunali" s parkirnim aparatom. Koliko god naplata parkiranja nije popularna mjera, jedini joj je cilj uvođenje prometnog reda na javnim površinama u ljetnim mjesecima, dodao je direktor Crtorada.

Nezadovoljstvo uvođenjem parkiranja noćas je nepoznat netko pokazao i u Sutomišćici, gdje je u moru završila parkirna tabla.

Inače, od 2. srpnja u općinskoj komunalnoj tvrtki Obala i parkovi prodano je 45 vinjeta za parkiranje po povlaštenoj cijeni u drugoj zoni, koja za stanovnike Općine Preko za dva mjeseca iznosi 100 kuna. Za umirovljenike, koji imaju pravo na besplatno parkiranje u drugoj zoni, izdane su 84 vinjete.

Prva zona obuhvaća mjesto Preko: Ulica Na Mulu (parkiralište nasuprot trgovine Konzum) i mjesto Ugljan: Ulica Šimuna Kožičića Benje (parkirna mjesta od trgovine Sonik do Turističke zajednice mjesta Ugljan).

U drugoj su zoni sva ostala označena javna parkirna mjesta na području Općine Preko. Sat parkiranja u prvoj zoni stoji 7 kuna, a u drugoj 5 kuna.

Provjerili smo i kakva je situacija na drugim otocima.  Primjerice, Tkonu na otoku Pašmanu  se parkiranje naplaćuje već nekoliko godina, također sezonski, od 1. lipnja do 30. rujna. Sva su parkirna mjesta u prvoj zoni i sat parkiranja stoji 5 kuna. Povlaštena karta za stanovnike Općine Tkon za mjesec dana iznosi 50 kuna, a za stanovnike susjednih općina 100 kuna.