ZADAR - U Zadru se obilježava godišnjica proglašenje UNESCO-ve zaštite nad bedema koji su kao dio fortifikacijskog sustava Republike Venecije upisani na listu te svjetske organizacije.

Iz Grada Zadra je stigla najava programa kojim će se obilježiti godišnjica za 87 tisuća kuna. Informacija je to koju smo dobili na naša pitanja koliko košta program, tko ga organizira a sve to da bi postavili pitanje što gradska uprava čini na zaštiti bedema. U proteklih godinu dana nismo primijetili a znamo da iz gradske uprave nisu naložili čišćenje bedema iz kojih izbija korov i zelenilo. Prošle jeseni, kao za vraga nakon prve velike kiše urušio se dio bedema na ulazu u park. Urušen zid je zaštićen od pogleda, očišćen od zemlje i tako stoji raskopan. Barem su građani zaštićeni u tom oplatama poduprtom prolazu.

Odjel za graditeljstvo u suradnji s konzervatorima radi na izradi plana sanacije oštećenog dijela bedema, rečeno je naš upit. Isti smo odgovor već dobili.

Nema davno kako smo otkrili i dvije table kojima se javnost obavještava o tome da su to zadarski bedemi koji su dospjeli na listu UNESCO-a. Table su stavljen uz dva najvažnija prolaza kroz bedeme: Morska i Kopnena vrata ali na neprimjernim i jedva vidljivim mjestima . iza parkiranih bicikla. Iz svega toga lako je zaključiti kako Grad Zadar nije napravio veliki prema organiziranoj zaštiti dijela svjetske baštine - obrambenih zidina građenih u periodu od 15 do 17. Stoljeća u proteklih godinu dana. Ali jesu konzervatori.

Oni su na račun te zaštite sugerirali od gradske uprave da ukinu parkiranje ispod Muraja, što je bilo predviđeno i projektom na dijelu Liburnske obale i prije UNESCO-ve zaštite. Ali su zato u projektu uređenja Muraja zaštitili bedeme „od samih sebe". Tako bi se moglo nazvati njihovo traženje u pet minuta prije podne da se ukine dio rasvjete, da se ne postavi navodnjavanje novog zelenila u vrijednosti od preko milijun kuna, da se iz projekta izbaci mala pozornica koja nije narušavala vizuru bedema, itd. Sve to da se ne ugrozi „tijelo bedema" u koje kao u starac prodiru vlaga a zub vremena ostavlja neizbrisive tragove i na "licu" bedema.
 Na žalost, sve je loše počelo i na samom početku - kada je gradskim vlastima predana povelja UNESCO-a bila je to jalova proslava.
Ovih dana se obilježava prvi rođendan. U Gradu, prepunom turista, nogometnoj euforiji teško da itko zna što se to događa.
Organizator je Grad Zadar, sudionici su Udruga turističkih vodiča Donat (edukativni razgled zadarskog fortifikacijskog sustava), tvrtka „Organizatori bez granica" (Festival hrvatske nematerijalne baštine „Svi zajedno, hrvatsko naj"), Udruga „Zadar snova" (glazbeno-scenski program „Di bi bija da mi tebe nema") uz potporu Ministarstva kulture RH (izložba „Hrvatski spomenici na UNESCO-ovoj listi zaštićene svjetske baštine"), HPGD Zoranić i Gradske glazbe Zadar