ZADAR- U zadarskoj luci danas je viđena super jahta Force Blue, zanimljiva ne samo zbog svog moćnog izgleda, nit zbog najma od 250.000 dolara tjedno, koliko zbog svoje prošlosti. Radi se o vlasničkoj jahti koja je zbog porezne afere bila zaplijenjena a početkom ove godine i oduzeta gazdi.

Izgrađena je 2002. godine u Royal Denshipu po narudžbi Roy Speersa, osnivača i vlasnika Home Shopping Network.

Od Speersa ju je kupio talijanski poduzetnik Flavio Briatore, vlasnik Renault ekipe Formule 1 za 68,2 milijuna funti. On je naručio novi unutrašnji dizajn i plavi vanjski izgled. Briatore ja na jahti Force Blue uredio wellness i fitness dvorane, kao i kinodvoranu s posebnim stabilizatorima za mirno gledanje filma u vrijeme nemirne plovidbe.
Na Grand Prixu u Monaku 2009. Godine jahta je bila mjesto susreta između FIA i momčadi Formule 1 za rješavanje predloženih izmjena propisa za sezonu Formule 1 za 2010. godinu.
Upravo 2010. godine Force Blue je zaplijenila talijanska carina u La Spezia, u blizini Genove zbog porezne utaje a vlasnik je osuđen na 18 mjeseci zatvora. U veeljači ove godine sudski je potvrđeno i oduzimanje Blue Force koji može samo kretati s administratorom.
Plovidba te jahte Jadranom posljednji put je medijski evidentirana prije pet godina.